Matematik

Mat opg

08. september 2014 af Catherine111 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Har en opg der lyder således:

Fremstil en ny tabel, hvor du beregner den arbejdstid, der skal bruges for at købe varerne i dag og for 100 år siden. 

Dvs: Man skal lave en tabel med følgende "overskrifter":

Vare .......... Arbejdstid for 100 år siden (Timer, minutter)..... Arbejdstid i dag (Timer, minutter)

Information om opgaven: 

I 1910 fik en ufaglært arbejder udbetalt 40 øre i timen. I dag får en ufaglært ca. 70 kr i timen.

1 kg oksekød koster 0,9 for 100 år siden og i dag 110.

(^^ i en tidligere opgave, skulle man skrive prisvarer og prisstigning ned, og det skal man også bruge til denne opg.)

Håber nogle kan hjælpe! Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal beregne, hvor længe arbejderen i 1910 skulle arbejde for at tjene nok til at kunne købe 1 kg oksekød. Derefter beregnes, hvor længe arbejderen i dag skal arbejde for at tjeme nok til at kunne købe 1 kg oksekød. Der ses åbenbart bort fra skatterne.


Svar #2
08. september 2014 af Catherine111 (Slettet)

Ja. Men hvordan gør jeg det? :-)


Svar #3
08. september 2014 af Catherine111 (Slettet)

'#1

Jeg har lige lavet opgaven, og fik den til 2,25 (2 t 15 min)

Den næste opg fik jeg til 1,35 (for 100 år siden).. Men hvad svarer det til i timer og minutter? Hvordan finder jeg ud af det? Og hvordan finder jeg ud af hvad timerne er i dag, hvis prisen på varen er på 13,5?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Benyt, at 1 time = 60 min.

1,35 t = 1 t + (35/100)t = 1 t + (35/100)·60 min = ...


Svar #5
08. september 2014 af Catherine111 (Slettet)

ahaa, okay. super, tusind tak!

På en anden får jeg der til 0,925 .. hvordan regner jeg den til timer/minutter, når den ikke engang er oppe på 1 time?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Gang 0,925 med 60 min .


Svar #7
08. september 2014 af Catherine111 (Slettet)

Tusind tak. Det her må være mit sidste spørgsmål:

hvordan finder jeg ud af hvad timerne er i dag, hvis prisen på varen er på 13,5? Og timelønnen er 70 kr


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Divider prisen med timelønnen.


Svar #9
08. september 2014 af Catherine111 (Slettet)

Undskylddd, men har et sidste spørgsmål.. Håber jeg..

Der er en vare der blot koster 0,11 øre. Når jeg dividerer dette med 40 (timelønnen for 100 år siden), får jeg 0,11/40=0,0275. Det ganger jeg med 100 og jeg får 2,75. Men det kan da ik passe at der skal arbejdes over 2 timer for noget der kun koster 11 øre, når man får 40 øre i timen?? Hvordan løser jeg denne opg korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

11 øre er ikke lig med 0,11 øre. Hvis timelønnen er 40 øre er det jo så 11/40 t = 0,275 time = 16,5 min.


Skriv et svar til: Mat opg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.