Matematik

Surjektiv

13. september 2014 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der måske en venlig sjæl, som kan hjælpe mig med det her og forklare hvordan man gør trinvis med den opgave type..Det vil jeg sætte stor pris på 

Vedhæftet fil: BILLEDE.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vis, at der for ethvert reelt tal y ≥ 0 findes reelle tal x1 , x2 , x3 , så at

        x12 + x22 + x32 = y .

Dette viser, at funktionen er surjektiv.

At funktionen ikke er injektiv følger af, at der for ethvert reelt tal x gælder, at x2 = (-x)2 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2014 af Drunkmunky (Slettet)

For at vise, at f er surjektiv, skal du vise at for alle y in [0,∞) findes et x i R3 så y=f(x). Bemærk først, at x2 altid er positiv, thi x ligger i R. Så hvis vi definerer f1:R->[0,∞) ser vi, at  denne funktion vil kunne ramme alle punkter i billedmængden, altså er f1 surjektiv. Fra dette fås, at f((x1,x2,x3))=x12+x22+x32 er surjektiv, da vi for alle x1 kan sætte 0=x2=x3, og vi har så f((x1,0,0))=x12, som er defineret på samme måde som f1, og må altså være surjektiv.

At f ikke er injektiv ses let, thi kvadratroden af et negativt tal altid er positivt, og man kan derfor ikke se hvilket fortegn de forskellige tal har, og dermed kan man ikke bestemme x ud fra f(x).


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der gælder, at x2 altid er ikke-negativ, når x er i R.


Skriv et svar til: Surjektiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.