Matematik

Brøker og paranteser

14. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogen som vil tjekke om nedstående stykker er regnet rigitgt?

(2x + 3)2 = 2x2 + 3+ 6x+3

(3x – 5y)(3x + 5y= 3x2 + 5y- 15xy2

(ax – by)2= ax2-by2-axby2

(d + yx)(d – xy)= d2- dxy2-yx2


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

De er alle forkerte. I den første regner man

        (2x + 3)2 = (2x)2 + 32 + 2·2x·3 = 4x2 + 9 + 12x.

Prøv nu selv at regne de andre.

I nr 1) og nr 3) skal man benytte kvadratsætningen

        (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab .

I nr 2) og nr 4) skal man benytte kvadratsætningen

        (a+b)·(a-b) = a2 - b2 .


Svar #2
14. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet)

Kan det passe at nummer et bliver til 4x+6x+6x+9

Jeg ganger jo ind på hvert led.


Svar #3
14. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet)

4x+6x2+9


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2, #3

Opg nr 1) er udregnet for dig i #1 . Hvis du ikke har lært kvadratsætningerne kan du benytte den generelle regel:

Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden størrelse.

Således

        (2x + 3)2 = (2x + 3)·(2x + 3) = 2x·2x + 2x·3 + 3·2x + 3·3 = 4x2 + 6x + 6x + 9 = 4x2 + 12x + 9 .


Svar #5
14. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet)

Prøver lige de andre stykker.


Svar #6
14. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet)

Nummer 3= ax2-by2-axby2

Nummer 2= 3x2+5y2


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er helt forkert. Du skal jo bl.a. kvadrere størrelser som (ax) og (3x) . Læs forklaringen i #4 igen.

        (ax)2 = ax·ax = a2·x2 .


Svar #8
14. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet)

Er helt lost, måske ville det hjælpe hvis du kunne regne stykkerne ud, hvor du kan forklare hvad du gør?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er forklaret i detaljer for den første opgave i #4. Du bliver nødt til at prøve selv.

Det er et uhyre simpelt princip, der benyttes: Hvert led i den ene størrelse ganges med hvert led i den anden størrelse.

Nr 2)       (3x - 5y)·(3x + 5y) = 3x·3x + 3x·5y -5y·3x - 5y·5y = 9x2 + 15xy -15xy -25y2 = 9x2 - 25y2 .


Skriv et svar til: Brøker og paranteser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.