Fysik
Middel og effektværdi
Udgangsspændingen fra en variabel spændingsforsyning forløber efter en sinuskurve med maksimalværdi 311 V og frekvens 50 Hz, dog mangler ved den aktuelle indstilling de første 45 grader i hver halv-periode.
a) Skitser spændingskurven for en hel periode. Svar i anden tråd.
b) Beregn spændingens middelværdi og effektværdi.
For at beregne spændingens middelværdi har jeg brugt: Emid = Emax * 2/3,14 = 311*2/3,14 = 198,089
Svaret er 209,6 V hvad gør jeg forkert?
For at beregne spændingens effektværdi siger jeg: Ueff = Umax/√2 = 311/√2 = 219,91
Svaret er 168,9 V hvad gør jeg forkert?
Svar #1
21. september 2014 af hesch (Slettet)
#0: Eksempel:
Ueff = Umax/√2 = 311/√2 = 219,91
Din beregningsmetode er jo kun rigtig, hvis der er tale om en "hel" sinuskurve.
Men spændingen er 0 for de første 45º af hver halvperiode.
Se din anden tråd: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1517806
Du skal benytte beregning ved integration, nå du skal finde middelværdi og effektivværdi
Svar #2
21. september 2014 af hesch (Slettet)
#0: Se fx her: http://cubus-adsl.dk/elteknik/opslag/effektivvaerdi.php
Du skal ændre integrationsgrænserne: 0∫π til π/4∫π ( og bibeholde faktoren 1/π ).
Svar #3
22. september 2014 af multo26 (Slettet)
Skal jeg så bruge de samme formeler som foroven med lidt ændringer og hvor skal jeg ændre interationsgrænserne?
Jeg gætter på at du mener placering på enhedscirklen når du taler om 0∫π og π/4∫π Jeg har svedt ud hvordan man intergrerer.
Svar #4
22. september 2014 af hesch (Slettet)
#3: Een elektrisk periode, defineret ved at spændings- eller strømkurven gentager sig sig selv, andrager:
360 elektriske grader = 2π radianer.
Periodetiden T = 2π.
Kurven kan være sinusformet elller ej, den skal blot gentage sig selv.
Når de første 45º af en halvperiode = 0, kan integralet udføres ved
Ueff = √ ( 1/π π/4∫π u(t)2dt ), eftersom
0∫π/4 02 dt = 0
Skal du i dit pensum kunne beregne disse middelværdier, effektivværdier ( og formfaktor ), skal du læse stoffet om integralregning op igen, for værdierne er defineret ved integraler. :(
Der findes ikke tabelopslag for alt.
Svar #6
23. september 2014 af multo26 (Slettet)
#4#3:
360 elektriske grader = 2π radianer.
Periodetiden T = 2π.
Ueff = √ ( 1/π π/4∫π u(t)2dt ), eftersom
0∫π/4 02 dt = 0
Altså jeg ændrer grænserne for integralet til fra π/4, som er 1/4 af første halvperiode til π som er en halvperiode: π/4∫π, hvorfor skriver du 1/π foran π/4∫π og hvordan finder man u(t)2 ?
Svar #7
23. september 2014 af multo26 (Slettet)
Udgangsspændingen fra en variabel spændingsforsyning forløber efter en sinuskurve med maksimalværdi 311 V og frekvens 50 Hz, dog mangler ved den aktuelle indstilling de første 45 grader i hver halv-periode.
a) Skitser spændingskurven for en hel periode. Svar i anden tråd.
b) Beregn spændingens middelværdi og effektværdi.
Hvis jeg skal bruge den her:
Ueff = √ ( 1/π π/4∫π u(t)2dt ) hvad er så u(t)?
Skriv et svar til: Middel og effektværdi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
