Matematik

I et koordinatsystem er der givet et punkt A(5,8) og en linje l med parameterfremstillingen l: (x y) = (1 -5) + t (-4 -2). Med P betegnes et vilkårligt punkt på l.

24. september 2014 af agentcandy (Slettet) - Niveau: A-niveau

En linje m har ligningen 6x-12y-17=0. Gør rede for, at l er parallel med m, og bestem dist(l,m)

Hjææææælp


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har punktet A med sagen at gøre?

To linier er parallelle, hvis de har samme hældningskoefficient. Benyt retningsvektoren for linien l til at beregne dens hældningskoefficient, og benyt ligningen for m til at beregne denne linies hældningskoefficient.

Vælg så et punkt på l og beregn dets afstand til linien m.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. september 2014 af PeterValberg

Aflæs normalvektoren til linjen m af m's ligning, hvis den er ortogonal med
retningsvektoren for l, så er de to linjer parallelle.

to vektorer er ortogonale, hvis prikproduktet mellem dem er lig med 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
24. september 2014 af agentcandy (Slettet)

Okay, tusind tak! Men hvordan er det nu, at man finder normalvektoren i en parameterfremstilling? Er det bare (1   -5)??


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2014 af peter lind

Nej det er retningsvektoren. en normalvektor er vinkelret på en retningsvektor, så du kan finde en som tværvektoren af retningsvektoren


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2014 af PeterValberg

Normalvektoren for linjen med ligningen:  ax + by + c = 0 har koordinaterne n = (a,b)

Retningsvektoren for linjen med parameterfremstillingen: (x,y) = (x0,y0) + t·(a,b) har koordinaterne r = (a,b)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
24. september 2014 af agentcandy (Slettet)

Okay, nu har jeg det - hvordan finder jeg så henholdsvis hældningskoefficienten for l og m?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2014 af PeterValberg

#6 det behøver du ikke, du kan "nøjes" med at kontrollere, om
prikproduktet mellem l's retningsvektor og m's normalvektor er lig med 0

\overrightarrow{r_l}=\binom{-4}{-2}

\overrightarrow{n_m}=\binom{6}{-12}

Check om:

\overrightarrow{r_l}\cdot\overrightarrow{n_m}=0      hvilket er ensbetydende med at:   l\parallel m

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: I et koordinatsystem er der givet et punkt A(5,8) og en linje l med parameterfremstillingen l: (x y) = (1 -5) + t (-4 -2). Med P betegnes et vilkårligt punkt på l.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.