Matematik

Logaritme ligning

26. september 2014 af larsen148 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg har følgende ligning jeg skal løse:

2^(3x-1)=200

Jeg har gjort det her:
2^(3x-1)=200

log(2^(3x-1)=log(200)

3x-1*log(2)=log(200)

Men jeg er lidt "stuck" og kan ikke komme videre. Håber der er nogen der kan hjælpe! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2014 af PeterValberg

Umiddelbart kan du vel anvende regnereglen:

log(a·b) = log(a) + log(b)

på tælleren, idet 200 = 2·100

Husk at bruge parenteser:

(3x-1)*log(2)=log(200)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2014 af LeonhardEuler

(3x - 1)•log(2) = log(200)

3x - 1 = log(200)/log(2)

Læg 1 begge sider af lighedstegnet, og dernæst divider du med 3 på begge sider af lighedstegnetL


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2014 af PeterValberg

#2

log(200)/log(2) ≠ log(100)

du tænker på reglen:

log(a/b) = log(a) - log(b)

---------

Okay, den opdagede du hurtigere, end jeg kunne taste... :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2014 af PeterValberg

3x - 1 = log(200)/log(2)

3x = (log(2)+log(100))/log(2) + 1

x = (2·log(2) + log(100))/(3·log(2))

x = (2·log(2) + log(102))/(3·log(2))

x = (2·log(2) + 2·log(10))/(3·log(2))

x = (2·(log(2) + log(10)))/(3·log(2))

x = (2·(log(20))/(3·log(2))

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2014 af 123434 (Slettet)

23x-1=200

(3x-1)*log(2)=log(200)

(3x-1)*log(2)/log(2)=log(200)/log(2)

(3x-1)=log(200)/log(2)

3x=log(200)/log(2)+1

x=(log(200)/log(2)+1)/3

x=2.8813


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

En alternativ løsning med base-2 logaritmer

        23x-1 = 23·25

        3x-1 = 3 + log2(25)

        x = (4/3) + (2/3)·log2(5)

hvor

        log2(5) = log(5) / log(2)


Skriv et svar til: Logaritme ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.