Matematik

3.grads polynomium

27. september 2014 af bananman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan er det man opskriver et  3.grads polynomium, hvis man kun har  rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2014 af SuneChr

Kaldes rødderne  x1  x2 og  x3  har man generelt:
P (x)  =  a·(x - x1)(x - x2)(x - x3)                    a ∈ R \ { 0 }


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Forklaringen i #1 gælder også for polynomier af en kompleks variabel z med komplekse koefficienter, når blot a ≠ 0 .

Der kører for tiden forskelllige versioner af en opgave, hvor et 3.-gradspolynomium skal bestemmes ud fra rødderne og polynomiets værdi for z = 0. To af rødderne er hinandens komplekst konjugerede mens den 3. rod er reel, og værdien p(0) er også reel, så hele polynomiet har reelle koeffficienter.


Svar #3
27. september 2014 af bananman (Slettet)

Det er 3 rødder, som der i rektangulær form. Så jeg følger bare #1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, man benytter, at man kender rødderne og kan opstille en faktorisering som vist i #1. Benyt så den ekstra betingelse for p(0) til at bestemme a.


Svar #5
28. september 2014 af bananman (Slettet)

Det fik jeg så til 6az^3, men hvorledes kan p(0) opfyldes, ved at sige:

6*a*0^3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er ikke polynomiet p(z) . Regn det ordentligt ud. Det bliver et 3.-gradspolynomium af formen

        p(z) = az3 + bz2 + cz + d

hvor koefficienterne a, b, c og d er reelle, men ikke lig med 0.


Svar #7
28. september 2014 af bananman (Slettet)

ok


Skriv et svar til: 3.grads polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.