Fysik

Mekanik - Bevægelse

27. september 2014 af MortenJenssen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Gepard 28 m/s
Antilope 24 m/s 

hvor længe er en gepard om at indhente en antilope som starter med 50 meters forspring?

Hvor langt løber geparden for at indhente antilopen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at forspringet skal indhentes med en relativ hastighed svarende til forskellen mellem de to hastigheder. Når den fundne tid er beregnet, ganges gepardens hastighed med tiden for at finde, hvor langt den har løbet.


Svar #2
27. september 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Er noget usikker på svaret til opgave a, men er kommet frem til  13 sekunder. 

b)
28m/s*13s=364 m ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

a) Det er ikke helt korrekt. Geparden indhenter antilopen med en relativ hastighed på 28 m/s - 24 m/s = 4 m/s . Det tager derfor tiden

        t = 50 m / (4m/s)

b) og i den tid løber geparden distancen

        s = 28 m/s · 50 m / (4m/s)) = 7 · 50m = 350 m.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2014 af kieslich (Slettet)

En lidt mere matematisk metode:

Lav et (t,s) koordinatsystem,  Tiden t ud af x-aksen, og strækningen op af y-aksen.

Gepardens løb får da ligningen sg(t) = 28*t og antilopens ligning bliver sa(t) = 24*t + 50. Tegn linierne i koordinatsystemet så bliver det nemmere at se. At finde hvornår geparden indhenter antilopen er så

at løse sg(t) = sa(t)   (isoler t)

Indsæt det fundne t i sg(t) for at finde strækningen.


Skriv et svar til: Mekanik - Bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.