Matematik

Bestem en ligning for planen

02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

en parameterfremstilling er fastlagt ved: 

(x,y,z)=(7,3,-2)+t+(1,3,-2)+s*(2,0,1)

a) Bestem en ligning for planen? 

og en anden plan er fastlagt ved ligningen: 2x-4y+5=0

b) Bestem en parameterfremstilling for planen.? 

hvordan gøres dette? 

og tak på forhånd :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2014 af mathon

            (x,y,z)=(7,3,-2) + t*(1,3,-2) + s*(2,0,1)   

 en normalvektor til planen er
                                                         \overrightarrow{n}=\begin{pmatrix} 1\\3 \\ -2 \end{pmatrix}\times\begin{pmatrix} 2\\0 \\1 \end{pmatrix}
   og et fikspunkt er   P_o=(7,3,-2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2014 af mathon

Planens punkter kan beskrives, som

        \alpha \! \! :\; \; \; \{P(x,y,z) \, | \, \overrightarrow{n}\cdot \overrightarrow{P_oP}=0 \}


Svar #3
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

Jeg forstår det ikke, kan du måske uddybe eller skrive det på en anden måde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2014 af mathon

For et vilkårligt punkt i planen gælder,
at skalarproduktet
                                  \overrightarrow{n}\cdot \overrightarrow{P_oP}=0      da disse to vektorer altid er ortogonale.

    
                  \overrightarrow{n}=\begin{pmatrix} 1\\3 \\ -2 \end{pmatrix}\times\begin{pmatrix} 2\\0 \\1 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 3\\-5 \\ -6 \end{pmatrix}

                  \overrightarrow{n}\cdot \overrightarrow{P_oP}=0

                   \begin{pmatrix} 3\\-5 \\ -6 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-7\\y-3 \\ z-\left ( -2 \right ) \end{pmatrix}=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

For at bestemme en ligning for planen skal man have et punkt i planen og en normalvektor til planen. Som punkt i planen kan man benytte det faste punkt P0(7 ; 3 ; -2) fra planens parameterfremstilling. Som normalvektor n til planen kan man benytte krydsproduktet af de to vektorer [1 ; 3 ; -2] og [2 ; 0 ; 1] , som udspænder planen, dvs.

        n = [1 ; 3 ; -2] × [2 ; 0 ; 1] .

Hvis P(x;y;z) derefter betegner et punkt i planen, vil en ligning for planen da være

        PP0n = 0 ,


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2014 af mathon

                       \begin{pmatrix} 3\\-5 \\ -6 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-7\\y-3 \\ z-\left ( -2 \right ) \end{pmatrix}=0

                         3x-5y-6z-18=0


Svar #7
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

kigger lige på det:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er beskrevet for dig i detaljer ovenfor. Hvis "det med vektorer" er helt sort for dig, bør du starte med at repetere de relevante afsnit i din bog.


Svar #9
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

ah okay tak så er jeg helt med, var nok bare lige formlen som jeg ikke helt forstod før så.. :) hvis man så går den anden ved, fra ligning til parameterfremstilling i nr.b, hvordan gøres det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der finder man først et punkt P0 i planen og to vektorer u og v, der udspænder planen. Hvis man har bestemt tre punkter A, B og C i planen, der udgør en egentlig trekant, kan man benytte A som det faste punkt og så udspænde planen af de to vektorer u = AB og v = AC . En parameterfremstilling for planen er så

        OP = OA + s·AB + t·AC , s,t ∈ R .


Svar #11
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

okay tak er jeg med på:) 

en anden opgave: 

to linjer l og m er givet ved parameterfremstillingen : 

l: (x,y,x) = (1,5,3)+t*(1,-2,1) og m: (x,y,z) = (8,3,0)+s*(3,0,-2) 

linjerne skærer hinanden i et punkt A . 

a) bestem koordinaterne A. 

har gjort dette: 

x:1+t = 8+3s

y: 5-2t=3

z: 3+t = -25 

har så løst to ligninger med to ubekendte og elmineret t ved x og y. Når jeg så kender t i x, s i y, og t i z, hva gør jeg så nu? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2014 af mathon

indsætter den beregnede   t  i
                                                 (x,y,x) = (1,5,3) + t·(1,-2,1)
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Den sidste ligning for z er

        z: 3+t = -2·s

Man benytter to af ligningerne til at bestemme s og t og efterviser, at den 3. ligning også er opfyldt. Derefter kan man enten indsætte den fundne værdi for s i parameterfremstillingen for m eller den fundne værdi for t i parameterfremstillingen for l til beregning af skæringspunktets koordinater.


Svar #14
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

okay tak den er jeg med på, så er den done:) 

Hvordan bestemmes den spidse vinkel mellem l og m? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Bestem vinklen mellem liniernes retningsvektorer.


Svar #16
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

er den alm cos v formel der skal benyttes? cos v= a*b/|a|*|b|


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, derved beregner man cosinus til vinklen mellem de to vektorer.


Svar #18
02. oktober 2014 af Dtu1 (Slettet)

okay tak :)


Skriv et svar til: Bestem en ligning for planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.