Fysik

Hastighed og fart

04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Har ikke fysik, men kunne godt tænke mig, hvad forskellen på hastighed og fart er, for jeg har hørt der er en forskel. 

Kan nogle svare mig på ? Tusind tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2014 af mathon

I daglig tale bruges hastighed og fart i flæng.

I fysik er hastighed en vektor v:
                                                  \overrightarrow{v}(t)=\begin{pmatrix} x(t)\\ y(t) \end{pmatrix}

Vektorens størrelse/længde v - en talværdi - kaldes farten:
            

                                                   v= \left | \overrightarrow{v}(t) \right |=\sqrt{x^2(t)+y^2(t)}
                                                 


Svar #2
04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#1

Så i daglig tale, er det så lige meget, om man siger hastighed eller fart ?

Det med vektoren forstår jeg ikke rigtig, men glæder mig til at have om det på mat A. Ellers mange tak for dit svar. 


Svar #3
04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#1

Vil du også forklare det indenfor matematik, hvordan forskellen er der ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2014 af peter lind

Med hastghed skal der også angives en retning.. Hvis den er en endimensional  bevægelse som for eks. en cyklisk, der kører på en cykelsti. Der angiver man hastigheden med et positivt tal, hvis man kører i en retning og et negativt tal, hvis man kører i den modsatte retning


Svar #5
04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Så benyttes hastighed inden for matematik i vektorregning, der fortæller hvor langt et legeme bevæger sig og hvilken retning det har, f.eks. fra A til B. Hvorimod farten beskriver kun længden af vektoren. Er det rigtigt peter lind og mathon ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. oktober 2014 af peter lind

det er korrekt


Svar #7
04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#6

Tak for dine svar


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#5:  Man kan sige, at farten er den absolutte værdi af hastigheden.

En hastighed kan være negativ, det kan en fart ikke være.

På en karusseltur vil hastigheden hele tiden ændre sig ( skifte retning ). Farten er konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2014 af mette48 (Slettet)

#5

Dit svar er næsten rigtigt, men det er ikke længden af legemets bevægelse, men længden/tid der vises som vektorens længde.


Svar #10
04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#8

Er det så modsat retning, som peter lind skriver, men forstår stadigvæk ikke, hvordan det kan være negativt.

#9

Er hastighed så, v = \frac{d}{t} ; v = hastigheden, d = distancen (målt i km, eller er det m?) og t = tiden (målt i timer, eller er det minutter, eller er det sekunder?)

Er fart så, v = \left (\frac{d}{t} \right ) \cdot 60; v = fart, d = distancen (målt i km, eller er det m?) og t = tiden (målt i timer, eller er det minutter, eller er det sekunder?)


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. oktober 2014 af peter lind

Du kan bruge hvilken enheder du vil; men skal opgive det i resultatet. Bruger du længden i km og tiden i timer får du resultatet i km/time. Bruger du meter og sekunder skal resultatet angives som m/sek
 


Svar #12
04. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Mange tal for dine svar Peter Lind. Må man så også bruge km/minutter og m/time og så videre ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2014 af peter lind

Det må man godt; men i praksis gøres det aldrig


Skriv et svar til: Hastighed og fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.