Kemi

Puffersystem

04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle dygtige, som vil være søde at forklare mig følgende:

Screen Shot 2014-10-04 at 20.14.08.png

Det jeg ikke forstår er, hvad der sker ved  efter tilsætningen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2014 af Heptan

Ved tilsætning af 1 mmol hydroxid, reagerer hydroxid fuldstændigt med ammonium, og danner ammoniak og vand. Bemærk reaktionsskemaet:

NH_4^++OH^-\rightarrow NH_3+{ H_\mathbf{{\color{Red} 2}}O}

Dvs. det er en syre og en base der reagerer med hinanden, og neutraliserer.

Men der er jo kun 1 mmol, det er slet ikke nok til at neutralisere al ammonium i opløsningen, fordi der er 10 mmol. Derfor er der 9 mmol ammonium tilbage efter tilsætningen. Der dannes tilsvarende 1 mmol ammoniak, og det er først her vi får dannet et puffersystem.


Svar #2
04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Mange tusinde tak, fordi du gerne vil svare. Kan jeg spørge, hvorfor derstår 0,010 nedenfor ammoium?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2014 af Heptan

Der er fordi der er 0,010 mol ammonium i opløsningen, før der tilsættes hydroxid.

Men det er noget sludder at sige at der er 0,010 mol hydroxid i opløsningen før tilsætning, da der må være 0. Efter tilsætningen vil der også være 0 mol hydroxid.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2014 af Heptan

\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|} \hline Stofm\ae ngder & NH_4^+ & OH^- & \rightarrow & NH_3&H_2O \\ \hline Tils\ae tning& 0,010&0,001 &&& \\ \hline Efter & 0,009 &&&0,001& \\ \hline \end{array}

Men det kommer virkelig an på hvad der er i den opløsning man tilsætter 1 mL 1,0 M NaOH. Jeg har antaget at der kun er 0,010 mol ammonium og "ikke andet"


Svar #5
04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Ved før tilsætning af OH- skal der så ikke stå, 0,010 mol da,

1 mL · 1 M = 0,001 L · 1M = 0,001 mol 


Svar #6
04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Hov, havde overset din tidligere kommentar. Problemet er bare at det står i min bog, så det er underligt, hvis de har lavet en fejl. Jeg skal lave et lignende førsøg, hvor jeg benytte dette, så har svært med at komme igang med opgaven uden helt at forstå teorien :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2014 af Heptan

#6

Hvad står der i din bog? Står der præcis det som der står i skemaet (#0) ?

Og hvad er det for en opløsning man tilsætter det til?


Svar #8
04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Det må beklage, at jeg ikke havde sat det hele teksten ind tidligere, men der står:

Et puffersystem opbygges af NH3 og NH4-, ved at anvende 0,010 mol af hvert stof. Begge anbringes i en 100 mL målekolbe, der fyldes op til. 

Herefter tilsættes 1 mL NaOH med koncentration 1,0 M, altså en stofmængde på 1 mmol.

 (Hernæst kommer reaktionsskemaet, hvor produkterne selvfølgelig er ammoniak og vand).

 Nu forståt jeg pludselig, hvor de 0,010 mol kommer fra. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

#0 

Er det skema, du har vedlagt, er der var i opgaven i forvejen, eller er det et, du selv har lavet?? 


Svar #10
04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Det er et som står i bogen, som jeg havde skrevet ind i word. Jeg kom til at skrive H3O istedet for H2O , men i bogen står det rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Virkelig? Det giver vitterligt ingen mening - som der også påpeges i #3 - at der befinder sig 0,011 mol OH- efter tilsætningen, idet der må befinde sig 0 mol, da alle OH- har reageret med NH4+


Svar #12
04. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Undskyld, ikke nok med at jeg selv, er forvirret, forvirre jeg jer andre :(
Dette er hvad, der står i bogen:
Screen Shot 2014-10-04 at 23.35.33.png

Det som jeg ikke forstår er:
- Hvorfor står der 0,009 mol nedenfor NH+ ved efter tilsætning?

- Hvorfor står der 0,011 mol nedenfor OH- ved efter tilsætning?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2014 af Heptan

Ja glem skemaet, og følg med her: lad os bruge pufferligningen! :D

pH=pK_s+\log \left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

I puffersystemet er der 0,010 mol af hvert stof.

pH=9,25+\log \left ( \frac{0,010 \cdot mol}{0,010 \cdot mol} \right )

Herefter tilsætter vi 1 mL 1,0 M hydroxid! (jep, det er 1 mmol)

Hydroxid reagerer fuldstændigt jf. reaktionsskemaet, og der kommer altså 1 mmol mindre ammonium og 1 mmol mere ammoniak

pH=9,25+\log \left ( \frac{0,010 \cdot mol+0,001 \cdot mol}{0,010 \cdot mol-0,001 \cdot mol} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Skemaet er jo skrubforkert, Heptan? :D Altså det, som der er opgivet i opgaven. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2014 af Heptan

#12

Se det var MEGET bedre :)

De har tydeligvis lavet en fejl i bogen, da de først skriver at der er 0,010 mol af hver, og senere 0,11 mol hhv. 0,09 mol af hver.


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. oktober 2014 af Heptan

#14

Ja, skemaet er et kort over Rusland ... Det må være den bedste forklaring. Jeg får ondt i øjnene af at se på det


Brugbart svar (1)

Svar #17
04. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Egentlig grotesk at sådanne grove fejl kan forekomme i en kemibog. Det undrer mig ikke, at du blev forvirret, lauramama. 


Svar #18
05. oktober 2014 af Sneharusha (Slettet)

Er det? Det vidste jeg ikke før nu! Øv, troede lige at jeg kune gå udfra eksemplet i bogen, og lave min hjemmeopgave derudfra, men det virker til at være en dum idé. Men mange tak for hjælpen. Uden jeres hjælp ville jeg ikke en gang være bevidst om fejlen i bogen?

Men havde en idé om at man fik 0,009 mol ved at sige følgende:
n(NH+)(før tilsætning) - n(OH-)(før tilsætning) = 0,010 mol - 0,001 mol = 0,009 mol

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Stofmængden af ammonium falder med 1mmol, som det også foreskrives i #13. Du har jo, at 0,001 mol OH- reagerer fuldstændigt med 0,010 mol ammonium. 


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. oktober 2014 af Heptan

#18

Ja (NH4+)


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.