Kemi

pH-værdi

07. oktober 2014 af strangers - Niveau: A-niveau

Hej venner

Jeg sidder lige og roder totalt rundt med følgende:

Cyklohexan-1,2-dicarboxylsyre, som kan forkortes H2cy, er en divalent carboxylsyre. Cyklohexan-
1,2-dicarboxylsyre har Ka-værdierne 3,5•10−4 og 7,8•10−7.
100,00 mL af en 0,2000 M opløsning af NaHcy benævnes opløsning A.
1. Beregn pH i opløsning A:

Opløsning B fremstilles ved at fortynde opløsning A med vand til et totalvolumen på 200,00 mL.
2. Beregn pH i opløsning B:

3. Opløsning B tilsættes 100 mL 0,1000 M HCl. Beregn pH
4. Opløsning B tilsættes 100 mL 0,1000 M NaOH. Beregn pH.

Er der nogle, som kan hjælpe :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2014 af Heptan

1.

\newline{\color{Red} K_a=\frac{[H_3O^+]^2}{c_s-[H_3O^+ ]}} \newline \newline {\color{Red} pH=-log[H_3O^+]}


Svar #2
07. oktober 2014 af strangers

Hej Heptan

Tusind tak ! Indsætter jeg så bare 0,200M ind som (H30+) og  7,8•10−7. som Ka?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2014 af Heptan

#2

Man kan desværre ikke bruge den formel alligevel, fordi H2cy er en flervalent syre, men det vil give et tilnærmet resultat


Svar #4
07. oktober 2014 af strangers

Nu er jeg godt forvirret :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2014 af Heptan

#4

Undskyld. Jeg regner på det, vent et øjeblik. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2014 af Heptan

Jeg har regnet på det, og det er faktisk en rigtig god tilnærmelse at gøre som #1. :-)

Normalt skal man tage højde for at den er divalent, men den anden syre er så svag at man kan se bort fra den.

Jeg har imidlertid fundet ud af at det er NaHcy og ikke H2cy der bruges (-.-), så du skal faktisk bare bruge amfolytformlen ...

pH= \frac{1}{2} (pK_{a_1 (s)}+pK_{a2 (amf)})


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2014 af mathon

baseret på, at
                            \left [ S \right ]\approx \left [ B \right ]
når
                            S\, _{(aq)}\; \; +\; \; H_2O\, _{(l)}\; \; \rightarrow \; \; Am\! f\, _{(aq)}\; \; +\; \; H_3O^+\, _{(aq)}

                             \frac{\left [ Amf \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\mathbf{\color{Red} \left [ S \right ]}}=K_{s1}

                            Am\! f\, _{(aq)}\; \; +\; \; H_2O\, _{(l)}\; \; \rightarrow \; \; B\, _{(aq)}\; \; +\; \; H_3O^+\, _{(aq)}

                             \frac{\mathbf{\color{Red} \left [ B \right ]}\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ Am\! f \right ]}=K_{s2}

                            
                             \frac{\left [ Amf \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\mathbf{\color{Red} \left [ S \right ]}}\cdot\frac{\mathbf{\color{Red} \left [ B \right ]}\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ Am\! f \right ]}=K_{s1}\cdot K_{s2}

                             \left [ H_3O^+ \right ]^2=K_{s1}\cdot K_{s2}
                                                        
                             2\cdot \log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )=\log\left (K_{s1} \right )+\log\left (K_{s2} \right )

                             2\cdot \left (-\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right ) \right )=-\log\left (K_{s1} \right )+\left (-\log\left (K_{s2} \right ) \right )

                             2\cdot pH=pK_{s1} +pK_{s2}

                            

                            


Svar #8
07. oktober 2014 af strangers

Hej mathon.
Hvad betyder alt det ? Altså Hvordan bruger jeg det praktisk ?
Årh Gør mig slet ikke i kemi -.-

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2014 af mathon

tiden udløb:

                                  pH=\frac{pK_{s1} +pK_{s2}}{2}
     


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. oktober 2014 af mathon

1)

     Hcy- er en svag syre;
     da
                      pKs2 = -log(7,8·10-7) = 6,11

   hvorfor

                       pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )
                      pH_A=\frac{1}{2}\cdot \left ( 6,11-\log(0,2) \right )=3,4


Svar #11
07. oktober 2014 af strangers

Ah ok..Jeg er med!

Kan jeg også bruge samme formel ved resten af dem?

pKs2 er jo det samme

Tusind tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. oktober 2014 af mathon

2)
                      pH_B=\frac{1}{2}\cdot \left ( 6,11-\log(0,1) \right )=3,6


Svar #13
07. oktober 2014 af strangers

Fedt!!!!

Samme metode gør sig gældende hele vejen nedad, ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. oktober 2014 af mathon

3)
             100 mL 0,1000 M HCl indeholdende 0,01 mol H3O+
    hvilket ændrer 100 mL B-opløsning
 
                    Hcy^-\, _{(aq)} \; \; +\; \; H_3O^+\, _{(aq)}\; \; \rightarrow \; \; H_2cy\,\, _{(aq)} \; \; +\; \; H_2O\, _{(l)}
    så de 200 mL blanding nu indeholder
    0,01 mol H2Cy og 0,01 mol HCy-
    dvs er en puffer med

                     pH=pK_{s1}+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                    pH=3,46+\log\left ( \frac{0,01\; mol}{0,01\; mol} \right )\approx 3,5

                    

             


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. oktober 2014 af mathon

4)
             100 mL 0,1000 M NaOH indeholdende 0,01 mol OH-
    hvilket ændrer 100 mL B-opløsning
 
                    Hcy^-\, _{(aq)} \; \; +\; \; OH^-\, _{(aq)}\; \; \rightarrow \; \; cy^{2-}\,\, _{(aq)} \; \; +\; \; H_2O\, _{(l)}
    så de 200 mL blanding nu indeholder
    0,01 mol HCy- og 0,01 mol Cy2-
    dvs er en puffer med

                     pH=pK_{s2}+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                    pH=6,11+\log\left ( \frac{0,01\; mol}{0,01\; mol} \right )\approx 6,1


Skriv et svar til: pH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.