Matematik

HJælp søges..DIFFERENTIALLIGNINGER

07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er der nogle der kan hjælpe mig med opgave 301. og 302.  Helst med forklaringer på beregningerne.

Vedhæftet fil: IMG_2060.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

301. Man undersøger om en forelagt funktione er en løsning til en differentialligning ved at indsætte funktionen i differentialligningen. Hvis funktionen er en løsning, vil de to sider i differentialligningen være identisk lig med hinanden.

302. Indsæt en lineær funktion f(x) = ax + b i differentialligningen  y' = 3x - 2y , og bestem a og b , så at f(x) er en løsning.


Svar #2
07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet)

Kan du vise et eks. i opg. 301 ? evt. opgave a. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

I 301 a) er differentialligningen       y = x·y' - x2   og man skal undersøge om funktionen  f(x) = x2 - 3x  er en løsning. man skal altså undersøge om

        f(x) =? x·f '(x) - x2 ,

altså om     x2 - 3x  er lig med  x·(x2 - 3x)' - x2 . Differentier (x2 - 3x) og udregn højresiden, og undersøg om funktioneudtrykket er lig med  x2 - 3x .    Altså

         x·y' - x2 = x·f '(x) - x2 = x·(2x -3) -x2 = 2x2 - 3x -x2 = x2 - 3x = f(x) = y .


Svar #4
07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet)

Okay tak, giver bedre mening nu. 


Svar #5
07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet)

Er facit så bare: ja ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Da de to sider af differentialligningen ved indsættelse af f(x) er identiske, er f(x) en løsning til differentialligningen.


Svar #7
07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet)

ja okay. Kan det passe at i b) så er det: nej ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis de to sider af differentialligningen ikke er identisk lig med hinanden, er funktionen ikke en løsning.


Svar #9
07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet)

Mener ikke at funktionen er en løsning. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du kan jo vise de mellemregninger, hvorpå du drager din konklusion.


Svar #11
07. oktober 2014 af Bitten16 (Slettet)

opg. 302 --> er nedenstående korrekt ?  

a = 3x-2(ax+b) eller 

a = 3x -2ax -2b, 
hvis 

(3x - 2ax) - 2b skal være en konstant a, kunne man forestille sig, 
at 
3x - 2ax = 0, hvoraf  

3 = 2a 

a = 3/2, 
hvoraf 

a = 3/2 = -2b 
og 
b = -(3/4) 
hvilket efterprøves: 

y = ax + b = (3/2)x-(3/4) 

y' = (3/2) 

3x-2y = 3x-2((3/2)x-(3/4)) = 3x-3x+2*(3/4) = (3/2) 

y = (3/2)x-(3/4) er således en løsning --> er dette korrekt ? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt.   Polynomiet   (3-2a)x - 2b-a   skal være identisk lig med nulpolynomiet, så koefficienterne må være lig med 0, dvs

        3-2a = 0     og   -2b -a = 0 .


Skriv et svar til: HJælp søges..DIFFERENTIALLIGNINGER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.