Matematik
Convolution (Laplace)
Hej,
Jeg er kommet frem til:
Y(s) = e-s/(s(s2+4)) og skal bestemme y(t) vha. convolution. Er der nogen, der kan gennemskue det?
Tak på forhånd.
Svar #1
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
Man har, at e-s/s er Laplacetranformationen af u(t-1) , mens 1/(s2+4) er Laplacetransformationen af
(1/2)·sin(2t) . Så er ifølge foldningsteoremet
y(t) = 0∫t u(t-1-τ)·(1/2)·sin(2τ) dτ
Svar #2
07. oktober 2014 af Haxxeren
#1
Ah, okay.
Jeg har så valgt at bytte om, således jeg har: y(t) = 0∫t u(τ-1)sin(2(t-τ))dτ
Hvordan løser jeg så denne her?
Svar #3
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#2
Benyt, at u(τ-1) = 0 for τ < 1 , og = 1 for τ > 1 .
Svar #5
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#4
Betragt t som en konstant. En stamfunktion er så (1/2)·cos(2(t-τ)) .
Svar #6
07. oktober 2014 af Haxxeren
#5
Jeg har prøvet at slå det op for: ∫sin(ax)dx = -1/a cos(ax) med x = t-τ
Hvordan får du en positiv værdi?
Svar #7
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#6
Du substituerer ikke korrekt. Med x = t-τ , er dx = -dτ , og derfor er fortegnet + i stamfunktionen. Du kan jo kontrollere ved at differentiere tilbage igen.
∫ sin(2(t-τ)) dτ = - ∫ sin(2·(τ-t)) d (τ-t) = (1/2)·cos(2(τ-t)) + k = (1/2)·cos(2(t-τ)) + k
Svar #8
07. oktober 2014 af Haxxeren
#7
Det har du sku helt ret i. Jeg har rettet det og det giver det rigtige resultat nu.
Sidste spørgsmål: hvordan kan jeg vha. stepfunktioner beskrive en funktion, der har værdien:
v(t) = t for 0 < t < 1 og = 1 for t > 1?
Svar #10
07. oktober 2014 af Haxxeren
#9
Jeg har svært ved at se det, når v(t) bliver en lineær funktion (og ikke en konstant i et interval).
Hvordan kom du frem til den?
Svar #11
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#10
Fra det første led får man bidraget t , når t > 0 .
Fra det andet led kommer der først et bidrag (1-t), når t > 1 , og her får man ialt t + (1-t) = 1 .
I øvrigt: hvis du mener, at nogle af de svar, du får her på Studieportalen, er brugbare for dig, er du velkommen til at markere det ved at trykke på knappen "Brugbart svar" i de svar, du finder brugbare.
Svar #13
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#12
Hvis din tekstbog ikke allerede viser, hvordan man bygger forskellige typer periodiske funktioner (rektangler, trekanter, savtakker), kan du kigge på denne artikel
http://en.wikipedia.org/wiki/Square_wave
sammen med links under "See also".
Svar #14
07. oktober 2014 af Haxxeren
#13
Tak for det.
Hvordan kan laplacetransformationen af -(t-1)u(t-1) give e-s/s2?
Svar #15
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#14
Det gør det heller ikke. Med f(t) = -(t-1)u(t-1) har man
F(s) = 0∫∞ e-st·f(t) dt = - 1∫∞ e-st·(t-1) dt = - 0∫∞ e-s(t+1) · t dt = - e-s · 0∫∞ e-st · t dt = -e-s / s2 .
Svar #16
14. oktober 2014 af Haxxeren
#15
Jeg kom igennem det.
Kan du egentlig se på følgende:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/1.jpg
Hvorfor man integrerer fra 1 til t, når r(τ) = 1 for 1 < τ < 2? Hvorfor integrerer man ikke fra 1 til 2?
Svar #18
14. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#17
Der integreres i τ fra 0 til t. Der er kun bidrag til integralet, hvis 1 < t < 2. Hvis 1 < t < 2 integreres i τ fra 1 til t, som det er anført.
Svar #19
14. oktober 2014 af Haxxeren
#18
Jeg er enig i, at der kun er bidrag fra, når 1 < t < 2, men hvorfor integrerer man i τ fra 1 til t (og ikke til 2)?
Svar #20
14. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#19
Fordi der oprindelig integreres fra 0 til t , dvs fra 1 til t , fordi der kun er bidrag for τ > 1.
