Kemi

Bestemmelse af varme

12. oktober 2014 af helene28 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I et bombekalorimeter med et volumen på 1 L komprimeres 0,1 g H2 sammen med 0,8 g O2, og reaktionen foregår som følger:

2H2(g) + O2(g) →  2H2O(l)

Reaktionen fik temperaturen i bombekalorimeteret til at stige fra 25,000 oC til 26,155 oC. Kalorimeterets varmekapacitet er 9,08 x 104 J K-1.

Hvor meget varme produceres ved dannelse af 1 mol  vand (i J)?

Svaret skal angives med to decimaler (efterfulgt af E-faktor), med punktum i stedet for komma og uden enhed f.eks. som 2.22E+2 eller 4.44E-8


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2014 af mathon

Bemærk:
                   H2 er den begrænsende faktor.


Svar #2
12. oktober 2014 af helene28 (Slettet)

q = C * T = 9,08 * 10^4 * 1,155 = 104874 J

Men jeg kan ikke komme videre herfra? :-)


Svar #3
12. oktober 2014 af helene28 (Slettet)

Og hvorfor er H2 den begrænsende faktor?
n(H2) = 0,1 g/2 g/mol = 0,05 mol
n(O2) = 0,8 g/32 g/mol = 0,025 mol 

så der er vel ingen af dem, som er den begrænsende, eller hvad? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2014 af mathon

                                                  2 H(g)   +   O2(g)     →  2 H2O (l)
ækvivalente mængder i mol        2                 1                    2
ækvivalente mængder i g         4,032          31,998          36,03
aktuelle mængder i g                 0,1              0,8


              Hydrogenfaktor    0,1/4,032 = 0,024802         hydrogen er den begrænsende faktor.
              Oxygenfaktor    0,8/31,998 = 0,025002
               


Svar #5
12. oktober 2014 af helene28 (Slettet)

aah okay, tak :-)
Men forstår stadig ikke, hvad jeg skal bruge det til? 
Skal jeg dividere min q med 0,9 gram, og derved få J/g? Men det tal er vel heller ikke det rigtige svar?


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. oktober 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis der ved dannelse af 0,05 mol vand produceres 104874 J, så vil der ved dannelse af 1 mol produceres

(104874 J) / 0.05 = 2.10E+6 J


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. oktober 2014 af mathon

    0,1 g H2 (g)  udgør (0,1 g) / (2,016 g/mol) = 0,049603 mol H2 (g) ækvivalerende 0,049603 mol H2O (l)

Du har så:
                         dannelsen af 0,049603 mol H2O (l) udvikler 9.08·104 J
                         dannelsen af 1 mol H2O (l) udvikler (9.08·104 J) / (0,049603 mol) = 1,83·106 J/mol
                               


Svar #8
12. oktober 2014 af helene28 (Slettet)

mange tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Bestemmelse af varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.