Matematik

Konvergent.

16. oktober 2014 af ab19888 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Er følgende

\sum_{n=1}^{\infty} = 2^{n}

konvergent?

Jeg vil sige ja. Er det korrekt. 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Nej, den række er divergent. Formodentlig mener du

        \sum_{n=1}^{\infty}2^{n}

Der gælder jo, at 2n → ∞ for n → ∞ , og afsnitsfølgen er divergent.

En nødvendig betingelse for at en række  ∑n=1 an  er konvergent er, at |an| → 0 for n → ∞ .


Svar #2
16. oktober 2014 af ab19888 (Slettet)

Ja, det er klart. Hvis vi tager følgende eksempel, som fx er:

\sum_{n=1}^{N}a_{n} = \frac{1}{N} + 1

Den er konvergent fordi an -> 0 for n -> uendelig. Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, den er ikke nødvendigvis konvergent, fordi an → 0 .

Men hvis summen af afsnittet som du skriver er lig med 1/N + 1 , går afsnitsfølgen mod 1.


Svar #4
16. oktober 2014 af ab19888 (Slettet)

#3

Så hvis afsnitsfølgen går mod 1, så er den konvergent.


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis afsnitsfølgen er konvergent, er rækken konvergent (pr definition).


Svar #6
17. oktober 2014 af ab19888 (Slettet)

#5

Mange tak. 

Mit sidste spørgsmål er så, hvis jeg nu skal finde værdier af x, for hvilke:

\sum_{n=0}^{\infty} nx^{n}

er konvergent. (Konvergensintervallets endepunkter er x= +-1

Så skal jeg vel løse følgende ulighed:

n*x^n < 1

Men hvordan isolerer jeg x?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du anfører, at konvergensradius er lig med 1. Skal du så stadig bestemme rækkens konvergensradius?

For en potensrække  ∑n=0 anxn , hvis koefficienter  an alle er ≠ 0 , ser man på talfølgen  |an+1 / an| . Hvis følgen er konvergent med grænseværdi c, er potensrækken konvergent med konvergensradius r = 1/c .

Den pågældende række har konvergensradius 1 og er derfor konvergent for |x| < 1 . Spørgsmålet dernæst er så, om rækken er konvergent på randen af konvergensintervallet. Det er oplagt, at det ikke er tilfældet.


Svar #8
17. oktober 2014 af ab19888 (Slettet)

#7

Så for alle værdier af \left | x \right | < 1, er rækken konvergent. Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: Konvergent.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.