Kemi

syre

18. oktober 2014 af SSunshine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP.

Jeg skal

1. opskrive molekyleformlen for aspargussyre - Billedet er vedhæftet

Men er dette rigtigt: S5COOH

2. forklare ud fra strukturen, hvorfor aspargussyre kan udskilles i urinen

3. Hvis pH i urinen er 5,9 ,hvad er [OH-] og [H3O+]

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2014 af mathon

            C3S2COOH


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2014 af Heptan

2. Aspargussyre er en carboxylsyre, så den reagerer med vand i en syre/base reaktion, og derfor er den letopløselig i vand

3.

[H_3O^+]=10^{-pH}=10^{-5,9}

For at beregne [OH-]: Ved 25 Co er vands ionprodukt, Kv = 10-14 M:

\newline 10^{-14}\ \textup{M}=[OH^-]\cdot [H_3O^+] \newline \newline [OH^-]=\frac{10^{-14}}{[H_3O^+]}


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2014 af Heptan

#1

    C3S2COOH

Desuden H'erne:

1. C3H5S2COOH 


Svar #4
18. oktober 2014 af SSunshine (Slettet)

Hvorfor er [H3O+]=105.9 - altså den samme pH som i urinen?

og er aspargussyre svag syre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2014 af Heptan

pH beregnes som

pH=-\log [H_3O^+]

... som kan omskrive til

[H_3O^+]=10^{-pH}

____________________________________

Aspargussyre har 

pKs\approx 4

altså på grænsen mellem en middelstærk og en svag syre


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2014 af LubDub (Slettet)

#4

           [H3O+]=10-5.9

              [OH -] = 10 - pOH = 10pH - 14

da
          pH + pOH = pKv = 14         ved 25 oC

....... :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2014 af mathon

#3
        H'erne var underforstået og ikke medskrevet i formlen.


Svar #8
18. oktober 2014 af SSunshine (Slettet)

Er det rigtigt at pH for OH- giver dette: 7.943282346*10-9 M?

Og hvis det er, hvordan kan man så omskrive det så det bliver et "pænere" tal - altså lige at pH for vand er 7.0


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2014 af Heptan

#8

Nej det er ikke pH. pH er 5,9.

Det du har beregnet er den aktuelle koncentration af hydroxid i den vandige opløsning, som har pH = 5,9. Jeg får det samme tal som dig når jeg beregner [OH-]

Koncentrationen af hydroxid og oxonium er pH afhængige, og pH er defineret ud fra koncentrationen af oxonium.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2014 af LubDub (Slettet)

#8

pH for OH- er nonsense. Det tal du har fundet er den aktuelle koncentration af OH-.

Hvis du vil finde pOH, så skal du benytte dig af
                                                                        pH + pOH = 14         ved 25 oC

                                                         eller        pOH = - log[OH -]


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. oktober 2014 af mathon

Nej

ved 25°C:


             \left [ OH^{-} \right ]=7,94328\cdot 10^{-9}\; M

            pH=5,9

men
             pOH=-\log(\left [ OH^{-} \right ])=-\log(\left [7,94325 \cdot 10^{-9} \right ])=8,1

hvilket du også kan få
af
            pOH=14-pH = 14-5,9=8,1


Svar #12
18. oktober 2014 af SSunshine (Slettet)

ok, det er rigtigt, jeg manglede at regne videre.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. oktober 2014 af mathon

#12

            …du mangler endvidere en god del almen, kemifaglig forståelse.


Skriv et svar til: syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.