Matematik

Procent og moms

19. oktober 2014 af Bubblegum17 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En vare koster 217 kr. Herefter beregner grossisten sig 38% i fortjeneste, detailhandleren beregner sig 38% og til slut lægges der 25% moms på. 

Hvad koster varen nu?

Jeg har taget momsen først og lagt den oveni i prisen, som så bliver 271,25 kr. Så har jeg sagt 271,25 * 0,38 * 0,38. Er det forkert? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal gange den grundlæggende pris med   1,38·1,38·1,25 for at finde den nye pris.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. oktober 2014 af BadBoyBard (Slettet)

#0: Skriv, hvad du ved om tingene.

Orginal pris = 217 kr. 

Moms (25%) = 0.25 = 1.25

Fortjeneste = 38% = 1.38 

Detailhandleren = 38% = 1.38

Derfor vil varens slutpris være: 

Slutprisvare = 217 kr * 1.25 * 1.38 * 1.38 516.5685 kr

Mht. dit "til slut", så tolker jeg dette som om, at momsen lægges til varens orginalpris, og ikke til den pris, som varen vil have, efter at de to aktører har lagt deres fortjeneste på. 

Bard


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

"Til slut" betyder "til sidst" på dansk, dvs. det sidste trin er beregningen af momsen. Hvis man skal fortolke din "fortolkning", skal man gange den oprindelige pris med (1,38·1,38 + 0,25) , hvilket ikke harmonerer med dit udtryk, som jo ellers er helt ækvivalent med faktoren beskrevet i #1. Bemærk, at

        1,38·1,38·1,25 = 1,25·1,38·1,38


Skriv et svar til: Procent og moms

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.