Matematik

Udviklingspunkt

26. oktober 2014 af fretil (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Når man foretager en linerisering og deraf laver en figur med to grafer en med lineriseringen af en funktion og en med den oprindelige funktion. Så man som regel to grafer der støder ind over hinanden. Hvad kan man sige om dette?  Vil der så være tale om numærisk fejl og skal man så lave et udviklingspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Når man lineariserer en funktion f(x) i et punkt (x0, f(x0)) , tilnærmer man funktionens graf med tangenten til grafen i punktet (x0, f(x0)) . Dvs. man sætter

        f(x) ≈ f(x0) + f '(x0) · (x - x0) .

Tilnærmelsen på højre svarer til Taylorpolynomiet af første grad for f(x) udviklet ud fra x0 .


Svar #2
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Yep, men hvad kan man sige om netop sådan en graf. Altså hvad får vi ud af at lave grafen og skal man bruge et udviklingspunkt til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det kommer da helt an på problemstillingen. Man kan få et vist oveblik over, hvordan løsningen til et kompliceret ligningssystem opfører sig i omegnen af et punkt ved at linearisere ligingssystemet, således at man kan benytte kendte løsningsmetoder.

Jeg ved ikke, hvad du mener med at skulle bruge et udviklingspunkt til noget.


Svar #4
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Jeg har oploaded en fil (en graf som jeg har fået). Den er en graf af varmetabet som funktion af x og y af en linearisering og den oprindelige ligninge (uden linearisering). Forstår ikke hvad det vil sige, når de rammer hinanden? Er det så numerisk fejl?

Vedhæftet fil:linearisering.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis den ene (blå) funktion er en linearisering af den anden (røde) funktion, skulle den blå plan være tangentplan til den røde flade i et af dens punkter. Det ser ikke ud til at være tilfældet her.


Svar #6
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Ja det er den blå funktion der er linearisering, men hvad kan man så sige ud fra sådan en figur? og hvad hvis den blå var hel flad altså slet ikke rørte den røde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvordan har du bestemt den lineariserede funktion?


Svar #8
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

`φT1` := mtaylor(phi, [y = 20000^(1/3), x = 20000^(1/3)], 2)

de 20000 er volumen


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Er det Taylorpolunomiet af 1. grad for φ udviklet ud fra (x0 , y0) = (200001/3 , 200001/3) ?


Svar #10
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Ja hvor phi er defineret som: 1.792000000*10^5/y+8.576000000*10^5/x+8.20*y*x


Svar #11
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Hvordan kan jeg udfra grafen se i hvilken retning af (x,y)-planen hvor varmetabet falder mest for bygningen? hvordan skal jeg tolke grafen? 

Det må vel være langs y aksen??


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du skal gøre dig klart, at "hvor varmetabet falder mest" ikke er det samme som "hvor varmetabel er mindst muligt"


Svar #13
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Beklager jeg, det mig der glemte at tilføje noget. Jeg skal sige langs hvilken retning i (x,y) planen varmetabet falder mest for?

Vil dette så ikke være y retningen?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Se på |∂φ/∂x| og |∂φ/∂y| .


Svar #15
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Har i den forrige opgave netop bestem det? der fik jeg x = -920 og y = -20 så jeg har så kommenteret hvorfor x variere mest. Men det kan vel ikke være samme resutat i denne opave? hvis jeg gør det du forslå vil jeg jo få det samme som den forrige opgave


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Du kan så se, at

        ∂φ/∂x = -8,576·105/x2 + 8,20y

og

        ∂φ/∂y = -1,792·105/y2 + 8,20x .

Heraf fremgår det, at for typiske værdier af x og y er |∂φ/∂x| > |∂φ/∂y|


Svar #17
26. oktober 2014 af fretil (Slettet)

Yep det har jeg fundet og da det er kubisk bygning og volumen er konstant (20000) er x = 27,144

og den har jeg indsat i de to og fundet netop x = -920 og y = -20   men det er jo forrige opgave og ikke den her?


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jeg skal ikke udtale mig om, hvilke opgaver, du er i gang med at løse. Jeg prøver at besvare dine spørgsmål, som du stiller dem. Du havde sikkert været bedre tjent med at formulere hele opgaven fra begyndelsen.


Skriv et svar til: Udviklingspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.