Matematik

Matematik komplekse tal Haster!!!!

27. oktober 2014 af søstjernen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en opgave jeg er tvivl om:

Betragt det komplese tal z_0=2e(i*pi/6).

a) bestem det komplekse tal w=z^4_0 både på polær form og formen x+iy(x,y ∈ R)

b)Bestem samtlige komplekse tal z, der løser 4. gradsligningen z^4=w.

Jeg har brug for hjælp til komplekse tal


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2014 af mathon

a)

              w=z{_{0}}^{4}=\left ( 2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}} \right )^4=2^4\cdot \left (e^{i\cdot \frac{\pi }{6} \right )^4=16\cdot e^{i\cdot \frac{4\pi }{6}}= \mathbf { 16\cdot e^{i\cdot \frac{2\pi }{3}}}=

              16\cdot \left ( \cos\left (\tfrac{2\pi }{3} \right )} +i\cdot \sin\left (\tfrac{2\pi }{3} \right )\right )=16\cdot \left (-\tfrac{1}{2} \right )+i\cdot 16\cdot \tfrac{\sqrt{3}}{2}= \mathbf{-8+i\cdot 8\sqrt{3}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2014 af mathon

b)

                             z^4=2^4\cdot e^{i\cdot \frac{2\pi }{3}}\cdot e^{i\cdot p\cdot 2\pi }z^4=2^4\cdot e^{i\cdot \frac{2\pi }{3}}\cdot e^{i\cdot p\cdot 2\pi }\; \; \; p\in \{0,1,2,3\}


                              \left (z^4 \right )^\frac{1}{4}=\left (2^4\cdot e^{i\cdot \frac{2\pi }{3}}\cdot e^{i\cdot p\cdot 2\pi } \right )^{\frac{1}{4}}

                              z=\left ( 2^4 \right )^{\frac{1}{4}}\cdot\left (e^{i\cdot \frac{2\pi }{3}} \right )^{\frac{1}{4}}\cdot \left (e^{i\cdot p\cdot 2\pi } \right )^{\frac{1}{4}}=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}}\cdot e^{i\cdot p\cdot \frac{\pi }{2}}

som for p ∈ {0,1,2,3}
giver
               z_1=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}}\cdot e^{i\cdot {\color{Red} \mathbf 0}\cdot \frac{\pi }{2}}=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}}=2\cdot \cos\left ( \tfrac{\pi }{6} \right )+i\cdot2\cdot \sin(\tfrac{\pi }{6})={\color{Red} \mathbf{\sqrt{3}+i}} 
               z_2=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}}\cdot e^{i\cdot {\color{Red} \mathbf 1}\cdot \frac{\pi }{2}}=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}+\frac{\pi }{2}}=2\cdot \cos\left ( \tfrac{2\pi }{3} \right )+i\cdot 2\cdot \sin(\tfrac{2\pi }{3})={\color{Red} \mathbf {-1+i\sqrt{3}}}
               z_3=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}}\cdot e^{i\cdot {\color{Red} \mathbf 2}\cdot \frac{\pi }{2}}=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}+\pi} =2\cdot \cos\left ( \tfrac{7\pi }{6} \right )+i\cdot 2\cdot \sin(\tfrac{7\pi }{6})={\color{Red} \mathbf {-\sqrt{3}-i}}
               z_4=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}}\cdot e^{i\cdot {\color{Red} \mathbf 3}\cdot \frac{\pi }{2}}=2\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{6}+\frac{3\pi}{2}} =2\cdot \cos\left ( \tfrac{5\pi }{3} \right )+i\cdot 2\cdot \sin(\tfrac{5\pi }{3})={\color{Red} \mathbf{1-i\sqrt{3}}}


Svar #3
27. oktober 2014 af søstjernen (Slettet)

1000 tak. Nu forstår jeg det:D


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Alternativ fremgangsmåde.

Da  w = z04    kan man løse ligningen z4 = w således:

        z4 = w

        z4 = z04

        z4 - z04 = 0

        (z2 + z02)·(z2 - z02) = 0

        (z2 - i2·z02)·(z + z0)·(z - z0) = 0

        (z + i·z0)·(z - i·z0)·(z + z0)·(z - z0) = 0 .

Benytter man nulreglen, kan man aflæse de fire rødder:

        z1 = i·z0 , z2 = -i·z0 , z3 = z0 , z4 = -z0 .

Da   z0 = 2·eiπ/6 = 2·(cos(π/6) + i·sin(π/6)) = √3 + i

har vi

        z1 = -1 + i·√3

        z2 = 1 - i·√3

        z3 = √3 + i

        z4 = -√3 - i

hvor nummereringen af rødderne er permuteret iforhold til nummereringen i #2.


Skriv et svar til: Matematik komplekse tal Haster!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.