Matematik

Differentialligning

27. oktober 2014 af Sorteæble (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvad man gøre i denne situation, når man har indsat sine værdier i panserformlen?

e^(-3t^2) ∫ e^(3t^2)*(-2t^3) dt

Vi har jo her at gøre med en sammensat funktion og en og produktregel kan benyttes. Hvad skal man starte med?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt substitution   u = t2 , du = 2t dt , og benyt også partiel integration.

        ∫ e^(3t^2)·(-2t^3) dt = - ∫ e3u · u du

Partiel integration: e3u integreres og u differentieres ned.


Svar #2
27. oktober 2014 af Sorteæble (Slettet)

Hvordan kan du se at substitution skal benyttes?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det forenkler jo integralet. Derved kommer man af med eksponenten t^2 i eksponentialfunktionen, for hvilken der ikke generelt er "pæne" stamfunktioner.


Svar #4
27. oktober 2014 af Sorteæble (Slettet)

Hmmm er gået i stå igen, kan se at hvis jeg ganger det ud får jeg noget andet end computeren.

Vedhæftet fil:IMAG0999.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

En fejl, du begår, er, at du blander variablene, når du substituerer. Derved opstår der rod og kaos. Når man substituerer, blander man ikke variablene. Man erstatter den gamle variabel med den nye. Man har således

        ∫ e3t^2·(-2t3) dt = - ∫ e3t^2 · t2 · 2t dt = - ∫ e3u · u du = -(1/3)·e3u·u + (1/3)·∫ e3u du

                               = -(1/3)·e3u·u + (1/9)·e3u + k

                               = -(1/3)·e3t^2·t2 + (1/9)·e3t^2 + k


Svar #6
27. oktober 2014 af Sorteæble (Slettet)

hvad gør du så men det der står foran integralet ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er en faktor, der ganges med hvert led i integralet, dvs.

        e-3t^2 · (-(1/3)·e3t^2·t2 + (1/9)·e3t^2 + k) = (-1/3)·t2 + (1/9) + k·e-3t^2


Svar #8
27. oktober 2014 af Sorteæble (Slettet)

Må sige at jeg har svært ved at forstå dette led? Kunne du uddybe?

- ∫ e^3u · u du = -(1/3)·e^3u·u + (1/3)·∫ e^3u du


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man benytter partiel integration

        ∫ f(x)·g(x) dx = F(x)·g(x) - ∫ F(x)·g'(x) dx .

Her vil f(x) svare til e3u og g(x) vil svare til u . Derfor er

        ∫ e3u · u du = (1/3)·e3u·u - (1/3)·∫ e3u du = (1/3)·e3u·u - (1/9)·e3u + k .

Gang så det hele med -1.


Svar #10
27. oktober 2014 af Sorteæble (Slettet)

hmmm hvad de -(1/3) ? hvordan kommer de ind i billedet?

 ∫ e3u · u du = (1/3)·e3u·u - (1/3)·∫ e3u du = 


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

De kommer fra det generelle udtryk for partiel integration, som jeg gav i #9

        ∫ f(x)·g(x) dx = F(x)·g(x) - ∫ F(x)·g'(x) dx

Jeg trak faktoren (1/3) fra "F(x)" = (1/3)e3u  uden for integralet.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.