Matematik

HJÆLP til differentialligning

28. oktober 2014 af Arzumm (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) Givet differentialligning y'-y=y/x 

a) Vis funktionen f(x) = x* e^x er en løsning

2) f(x) er en løsning til differentialligningen dy/dx - y^2 = x^3 grafen for f(x) går gennem (1,3)

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i dette punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2014 af LeonhardEuler

a) Vis at      f'(x)=\frac{f(x)}{x}+f(x)=\frac{f(x)(1+x)}{x}


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2014 af LeonhardEuler

2)  Du har at   y' = x3 + y2 

Tangentshældning (a) beregnes vha. punktet (1,3) og tangentens begyndelsesværdi (b) findes ved de to oplysninger, tangentenshældning og punktet (1,3)

                  y = ax + b


Svar #3
28. oktober 2014 af Arzumm (Slettet)

Tak!  men Kan ikke finde ud af den første :/ 


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

1) Indsæt den oplyste funktion f(x) = x·ex i differentialligningen. Differentialligningen siger, at for enhver
løsning y(x) gælder der, at      y'(x) - y(x) = y(x)/x .

Beregn derfor f '(x) - f(x)  og vis, at det er lig med f(x)/x .

        f '(x) - f(x) = (x·ex)' - x·ex = ...

        f(x)/x = (x·ex)/x = ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2014 af LeonhardEuler

Du skal vise at   y' = y/x + y        ,    hvor y = f(x)

Du får opgivet en funktion f(x) = x•ex , som du skal undersøge, om det er en løsning til differentialligningen

Du beregner bare

f'(x)=xe^x+e^x=f(x)+\frac{xe^x}{x}=f(x)+\frac{f(x)}{x}


Brugbart svar (2)

Svar #6
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

I 2) skal man ikke løse differentialligningen. Man skal blot benytte differentialligningen til at beregne dy/dx , når x = 1 og y = 3 . Derefter indsættes tallene i tangentligningen for x0 = 1 , f(x0) = 3 , og f '(x0) = dy/dx .


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2014 af LeonhardEuler

#6 : Har nogen nævnt noget med at løse differentialligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, slet ikke, men det ses nogle gange, at folk tror, at de skal løse differentialligningen for at regne den slags opgaver.


Svar #9
29. oktober 2014 af Arzumm (Slettet)

tak for hjælpen :)


Svar #10
29. oktober 2014 af Arzumm (Slettet)

 Givet differentialligning y'+y=y/x 

 Vis funktionen f(x) = x* e^-x er en løsning

Hvis den første opgave så sådan ud, hvordan ville man så løse den ( kan I evt. forklare det trin til trin) på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2014 af SuneChr

Efter samme model som # 4
f ' (x) = (x) ' · e- x + x · (e- x) '


Skriv et svar til: HJÆLP til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.