Matematik

Hjælp

03. november 2014 af Birgermortensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen idéer til den vedhæftede opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2014 af hesch (Slettet)

1.0 * 1.0 = 1.0

0.0 * 0.0 = 0.0


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

b:

Når man ganger to tal, der hver har en decimal med hinanden, får man normalt 2 decimaler. Betingelsen for at man kun får 1 decimal er, at den ene af tallene har decimalen 0 eller at de to tal ende på 5 og et lige ciffer.

Betingelsen for, at der kun kommer 1 ciffer foran kommaet er, at produktet af de to tals enere plus mente fra decimalerne højst er 9. Find de kombinationer af enere, der opfylder denne betingelse. Find de kombinationer af decimaler, der opfylder den første betingelse. Kombiner derefter disse resultater, men husk, at f. eks. både 2,4*3,5 og 2,5*3,4 skal med.

Der bliver lidt tællearbejde. God fornøjelse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2014 af SuneChr

En optælling, via Excel, skulle give  991, når der medtælles én kombination for hver af indtastningerne
[a].[b] × [c].[d]      og      [c].[d] × [a].[b]


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2014 af SuneChr

Lad a, b, c og d være ethvert af cifrene 0, 1, 2, ... , 9
og endvidere
u = a + b/10      og       v = c + d/10
Der gælder om de brugbare to tal u og v, som indtastes på "regnemaskinen" :
100uv ≡ 0 (mod 10)  ∧   uv ≤ 9,9


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan lave denne multiplikationstabel for decimaldelene:

      .0   .1   .2   .3   .4   .5   .6   .7   .8   .9
.0  .00 .00 .00 .00 .00 .00 .00 .00 .00 .00
.1  .00 .01 .02 .03 .04 .05 .06 .07 .08 .09
.2  .00 .02 .04 .06 .08 .10 .12 .14 .16 .18
.3  .00 .03 .06 .09 .12 .15 .18 .21 .24 .27
.4  .00 .04 .08 .12 .16 .20 .24 .28 .32 .36
.5  .00 .05 .10 .15 .20 .25 .30 .35 .40 .45
.6  .00 .06 .12 .18 .24 .30 .36 .42 .48 .54
.7  .00 .07 .14 .21 .28 .35 .42 .49 .56 .63
.8  .00 .08 .16 .24 .32 .40 .48 .56 .64 .72
.9  .00 .09 .18 .27 .36 .45 .54 .63 .72 .81

hvor de grønne kombinationer er brugbare på "regnemaskinen".

For decimaldelene kan man altså benytte kombinationerne 

(0 , x) , (x , 0) , (2 , 5) , (5 , 2) , (4 , 5) (5 , 4) , (6 , 5) , (5 , 6) , (8 , 5) , (5 , 8) .


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2014 af SuneChr

# 3
Der er blot 990 kombinationer og med hensyntagen til kommutativ symmetri, 495.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2014 af SuneChr

Nu skulle det rigtige tal vist være på plads:  992 kombinationer i alt, som opfylder betingelserne.
Der er kun benyttet heltal i Excel, af hensyn til de betingede sætninger for afsøgningen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2014 af SuneChr

# 7 fortsat
Stiller man faktorerne op i et kvadratisk skema, vil man ha' symmetri m.h.t. en akse, hvor fire af produkterne ligger på aksen.
Hvis man kun ønsker det "halve" skema, p.g.a. denne symmetri, må man være opmærksom på, at disse fire kombinationer er fællesmængde for de to skemahalvdele.
Hver skemahalvdel indeholder da  (992 - 4)/2 + 4 = 498 kombinationer, hvor så de samme fire kombinationer er medtaget på begge skemahalvdele, og ikke 992/2 = 496


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2014 af SuneChr

# 8  fortsat
Man vil da se overensstemmelse med
   |A ∪ B| = |A| + |B| - |A ∩ B|
ved passende definition af mængderne A og B
 


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.