Fysik

Kredsløb

04. november 2014 af Searchmath (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har anvendt kirchhof's voltage og current law, til at udregne strømmene I,I1 og I2. 

Jeg lavede først 2 ligning ud fra kirchhof's voltage law:

-5V + i*10 + i1*33 + 0V = 0

-0V - i*33 + i2*33  = 0

og så 1 ligning ud fra kirchhofs current law:

-i + i1 + i2 =0

Jeg har så lavet en matrix, 3 ligninger med 3 ubekendte i, i1 og i2. Jeg år så at

i: 10/53

i1: 5/53

i2: 5/53

Jeg ville så udregne ud fra disse værdier udregne Va, Vb, Vc, Vd vha formlen V=R*I, men jeg kan se at værdierne er forkerte for når jeg ganger modstanden 47kOhm med strømmen for i1=10/53 får jeg ikke 0V som jeg kan se på figuren at det skal være.

Hvad er gået galt her ?

Vedhæftet fil: labopgave.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2014 af mathon

spændingen over de 10 kΩ er 1,12903 V
spændingen over parallelforbindelserne er 3,87097 V


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#0: Du kan i første opgave nøjes med at opstille to maskeligninger, og kan finde alle strømme. Spændingerne klares herefter nemt med Ohms lov.

Jeg forstår egentlig ikke, hvor din knudepunktsligning kommer ind i billedet.

Prøv lige at tegne dine masker.


Svar #3
04. november 2014 af Searchmath (Slettet)

hvad er maskeligninger?

og hvorfor kan kirchhoff's  ikke bruges her?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#0: Sidste opgave kan du løse ved at opstille 3 maskeligninger, og finde alle strømme, eller du kan opstille to knudepunktsligninger og finde alle spændinger.

NB:  Hvorfor kalder kalder du ikke lovene for Kirchhoffs spændings- og strømlov ?  Det hedder de på dansk.


Svar #5
04. november 2014 af Searchmath (Slettet)

Jeg har opstillet nogle ligninger i mit første indlæg.

Hvorfor kan de ikke bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Kirchhoffs spændingslov siger jo, at summen af spændingsændringer, regnet med fortegn, rundt langs en lukket cirkulationsvej = 0.  En sådan lukket cirkulationvej er en maske, og ligningen der opstilles rundt langs denne er en maskeligning.

Man benytter typisk spændingsloven til at finde strømme.

Du kan tegne en maskestrøm rundt i det venstre "hul", med uret. Kald denne Iv.

Du kan også tegne en maskestrøm, med uret, i det højre "hul". Kald denne Ih.

Venstre maskeligning:       5V - Iv*10K - Iv*(33k+47K) = 0V

Højre maskeligning:          -Ih*(33k+27K) - Ih*(47K+33K) + Iv*(47K+33K) = 0

To ligninger med to ubekendte: Iv og Ih.

Det ses så, at:

I = Iv

I2 = Ih

I1 = Iv - Ih

Altså, du adderer de maskestrømme, der løber i samme strømvej, til sidst.

#5: Rolig nu, jeg skal lige være med.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#5: Dine maskeligninger er simpelthen forkerte i #0.      :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#6: Korrektion:

Venstre maskeligning:     5V - Iv*10K - Iv*(33k+47K)  + Ih*(47K+33K) = 0V


Svar #9
04. november 2014 af Searchmath (Slettet)

burde -Ih*(33k+27K) - Ih*(47K+33K) + Iv*(47K+33K) = 0 ikke være ---> -Ih*(33k+27K) + Ih*(47K+33K) = 0 


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#9:  Nej, for når du følger Ih-masken rundt i maskens retning, fremkommer der et spændingsfald gennem modstandene.

Iv, der går imod Ih-maskeretningen, forårsager en spændingsstigning. Derfor:

-Ih*(33k+27K) - Ih*(47K+33K) + Iv*(47K+33K) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. november 2014 af hesch (Slettet)

#9:  Når du reducerer ligningerne, kan du regne i enhederne kΩ og mA.  Dermed finder du de to ligninger:

Venstre maske:   -90*Iv + 80*Ih = -5V

Højre maske:        80*Iv - 140*Ih = 0V

. . . og finder:

I = Iv = 0,1129 mA

I2 = Ih = 0,0645 mA

I1 = Iv - Ih = 0,0484 mA

Anvend ohms lov til at finde spændingerne.


Svar #12
05. november 2014 af Searchmath (Slettet)

Tak :)
Og er Va= Vb?

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. november 2014 af hesch (Slettet)

Ja, da. De sidder i samme knudepunkt. De er kortsluttede.


Skriv et svar til: Kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.