Matematik

opstil en forskrift

08. november 2014 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

er der nogen der kan hjælpe mig med at løse denne opgave. 

Vedhæftet fil: Udklip2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen, for eksempel ved at separere de variable

        dP/dt = -k·(P - 1) .

Med oplysningerne   P(0) = 5,0 og  P(25) = 2,0 kan man både bestemme k og integrationskonstanten.


Svar #2
08. november 2014 af hansen1921 (Slettet)

kan du lige se besvarelsen som er vedhæftet

Vedhæftet fil:udklip.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg forstår ikke det, du har vedlagt. Der er da ikke nogen forskrift for P(t) i det. Man skal starte med at løse differentialligningen, hvor man får en integrationskonstant c i den generelle løsning. Man skal så benytte begge betingelserne  P(0) = 5,0 og  P(25) = 2,0   til at bestemme k og c .

Der vil ikke indgå noget med π eller i i denne ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen kan skrives

        d(P - 1)/dt = -k·(P - 1)

så man har umiddelbart, at

        P - 1 = c · e-kt

og dermed

        P(t) = 1 + c · e-kt  .

Man har så

        P(0) = 1 + c = 5     og P(25) = 1+ c·e-25k = 2

hvoraf man ser, at c = 4  og  e-25k = 1/4 . Bestem nu selv k .


Svar #5
08. november 2014 af hansen1921 (Slettet)

bliver k -0,8958?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det gør den ikke.


Svar #7
08. november 2014 af hansen1921 (Slettet)

er det ikke denne ligning jeg skal løse

2= 1 +4 *e^-k*25 også isoler k, som jeg nu får til 0.0554


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, netop. Ligningen var jo næsten løst for dig i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2014 af SuneChr

\textup{k}=\frac{2\ln 2}{25}     for at være helt nøjagtig. Ordnung muß sein.


Skriv et svar til: opstil en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.