Matematik
Integralregning
Hej,
Er der nogen, der kan se, om der er en fejl i det følgende (beklager kvaliteten):
https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/1.jpg
For n = 1 får jeg b1 = 2/π, men det skal åbenbart give 1/2 + 2/π
Tak på forhånd.
Svar #1
09. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
Nogle af udtrykkene i mellemregningerne er ubestemte for n = 1.
For n = 1 har man
(2/π) · (0∫π/2 sin2(x) dx + π/2∫π sin(x) dx) = (2/π) · (0∫π/2 (1/2)(1-cos(2x)) dx + [-cos(x)]ππ/2)
= (2/π) · ((1/2)·[x - (1/2)sin(2x)]π/20 -cos(π) + cos(π/2))
= (2/π)·((1/2)·(π/2) - (1/4)·sin(π) + (1/4)·sin(0) -(-1))
= (2/π)·(π/4 + 1)
= (1/2) + (2/π)
Svar #2
09. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
For n ≠ 1 er det simpleste mσske at bruge partiel integration 2 gange:
∫ sin(x)·sin(nx) dx = -cos(x)·sin(nx) + ∫ n·cos(x)·cos(nx) dx
= -cos(x)·sin(nx) + n·sin(x)·cos(nx) + n2·∫ sin(x)·sin(nx) dx
hvoraf man ser, at
(n2 - 1) · ∫ sin(x)·sin(nx) dx = cos(x)·sin(nx) - n·sin(x)·cos(nx) .
Heraf ser man så umiddelbart, at
0∫π/2 sin(x)·sin(nx) dx = -(n/(n2-1))·cos(nπ/2) .
Endvidere fås
π/2∫π sin(nx) dx = [-(1/n)·cos(nx)]ππ/2 = (1/n)·(cos(nπ/2) -cos(nπ)) = (1/n)·(cos(nπ/2) - (-1)n)
Sammenlagt fås
0∫π/2 sin(x)·sin(nx) dx + π/2∫π sin(nx) dx = (-1)n-1/n - 1/((n-1)n(n+1))·cos(nπ/2)
Bemærk, at cos(nπ/2) = 0 , når n er hel og ulige, og = (-1)n/2 , når n er hel og lige.
Skriv et svar til: Integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
