Matematik

hjælp til differentialligning

10. november 2014 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har problemer med følgende differentialligning

dy/dx=3y/(3+x2)

Skal man ikke benytte h'(x)=(f'(x)*g(x)-f(x)*g'(x))/(g(x))2  for at finde f'(x)? Jeg synes bare ikke helt det passer med lommeregneren 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis differentialligningen er

        dy/dx = 3y / (3+x2)

kan man løse den ved separation af de variable

        ∫ (1/y) dy = ∫ (3/(3+x2)) dx


Svar #2
10. november 2014 af snilo (Slettet)

Hvordan kan jeg løse det uden hjælpemidler? 


Svar #3
10. november 2014 af snilo (Slettet)

Opgaven lyder: 

en funktion f er løsning til differentialligningen dy/dx = 3y / 3+x2

og grafen for f går gennem punktet P(1,4)
a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i P


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

En stamfunktion på venstre side er ln(|y|) .

En stamfunktion på højre side er   (√3)·tan-1(x/√3) + c .


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så skal man jo ikke løse differentialligningen men blot beregne f '(1) ved at indsætte i differentialligningen og derefter indsætte i tangentligningen:

        y = f '(1) · (x - 1) + f(1) .


Svar #6
10. november 2014 af snilo (Slettet)

Indsætter man så bare 1 på x'ets plads og 4 på y'ets?

og hvordan finder man f(1)?


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, i differentialligningen.


Svar #8
10. november 2014 af snilo (Slettet)

Hvordan finder man så f(1)?


Skriv et svar til: hjælp til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.