Matematik
Eksponentielfunktion
Hej,
Hvordan kan e(-1+i·ω)·∞ give 0?
Her er i fra det komplekse tal.
Svar #1
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
Det er jo ikke ordentligt defineret, men i en vis forstand har man
e(-1+i·ω)·∞ = e-∞ · eiω·∞ .
Den første faktor er lig med 0, og den anden faktor har modulus 1, så produktet går i en passende grænseovergang mod 0.
Svar #2
10. november 2014 af Haxxeren
#1
Kan du prøve at forklare det sidste led igen? Hvorfor gav det lig med 0?
Svar #3
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
#2
Den sidste faktor er ikke 0, men den er begrænset, da dens modulus er lig med 1. Den første faktor er lig med 0 (eller går mod 0), så produktet går mod 0 .
Jeg gik ud fra, at ω er et reelt tal.
Svar #4
11. november 2014 af Haxxeren
#3
Tak, har den nu.
Har du i øvrigt et "trick" til at løse:
f(ω) = 2i · Im (0∫∞ sin(2t)e-iωtdt)?
Svar #5
11. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
#4
Imaginærdelen af integralet er
- 0∫∞ sin(2t)·sin(ωt) dt
men det er ikke veldefineret, da integranden ikke går mod 0 for t → ∞ .
Svar #6
11. november 2014 af Haxxeren
#5
Helt oprindeligt har jeg:
f(ω) = -∞∫∞ sin(2t)e-iωtdt,
hvor jeg i #4 har udnyttet, at sin(2t) er en ulige funktion.
Svar #8
11. november 2014 af Haxxeren
#7
Hvad siger du til mit løsningsforslag:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/2.pdf
(Beklager, at en af siderne vender forkert)
Svar #9
11. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
#8
Ja, der er jo himmelvid forskel på at integrere over [0;π/2] og så [0;∞[ .
Imaginærdelen af integralet bliver så
- 0∫π/2 sin(2t)·sin(ωt) dt = -(1/2) · 0∫π/2 cos((ω-2)t) dt + (1/2) · 0∫π/2 cos((ω+2)t) dt
= -1/(2(ω-2))·sin((ω-2)π/2) + 1/(2(ω+2))·sin((ω+2)π/2)
= 1/(2(ω-2))·sin(ωπ/2) - 1/(2(ω+2))·sin(ωπ/2)
= (2/(ω2 - 4)) · sin(ωπ/2)
og det skal så ganges med 2i for at give hele dit integral i det vedlagte.
Det passer vist med dit resultat, men der er ikke så mange mellemregninger her.
Svar #10
11. november 2014 af Haxxeren
#9
Min fejl, sorry. Jeg tænkte på den helt generelle formel, hvor man integrerer fra -∞ til ∞, men ved integration løber jeg ind i et problem, hvor jeg ikke må dividere med nul (når ω = ± 2). Vil det så sige, at jeg skal undersøge disse to punkter særskilt?
Svar #11
11. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
#10
Ja, det er du nødt til. Med ω = 2 får man så imaginærdelen af integralet til
- 0∫π/2 sin(2t)·sin(2t) dt = -(1/2) · 0∫π/2 dt + (1/2) · 0∫π/2 cos(4t) dt
= -(π/4) + (1/8)·sin(4·π/2)
= -(π/4) + (1/8)
Svar #13
11. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
#12
I #11 var det kun imaginærdelen af dit integral, jeg beregnede. Du må så selv gange det med 2i .
Svar #14
11. november 2014 af Haxxeren
#13
Ja, men du angav resultatet med 1/8 også, men sin(4·π/2) = 0.
Svar #15
11. november 2014 af Andersen11 (Slettet)
#14
Ja, det har du da ret i, så #11 rettes til
- 0∫π/2 sin(2t)·sin(2t) dt = -(1/2) · 0∫π/2 dt + (1/2) · 0∫π/2 cos(4t) dt
= -(π/4) + (1/8)·sin(4·π/2)
= -(π/4)
som så til sidst ganges med 2i .
For ω = -2 ganges resultatet for ω = 2 med -1 .
Skriv et svar til: Eksponentielfunktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
