Matematik

Ligning og udregning af benzinpriser

16. november 2014 af dondojondo - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg har i min blækregning fået stillet følgende opgave: ''En bilist betalte en dag 284 kr. for 30 L benzin og 4 L olie, mens hun en anden dag,  med samme liter-priser, betalte 222 kr. for 25 L benzin og 2 L olie. Hvad kostede hhv. benzin og olie pr. liter? Kald prisen for 1 L benzin for x, og prisen for 1 L olie y.''

Er der en der kan hjælpe mig?

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2014 af mathon

                   benzinliterpris       olieliterpris
                             x                        y

Løs ligningssystemet:

         I:   30x + 4y = 284
        II:   35x + 2y = 222


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2014 af mathon

         I:   30x + 4y = 284            
        II:   35x + 2y = 222                           II multipliceres med -2 og kaldes III

         I:   30x + 4y = 284
       III:   -70x - 4y = -444                          I og III adderes

              -40x = -160
              x = 4                                           som indsat i I:   30x + 4y = 284  
giver:
              30·4 + 4y = 284  
              4y = 284 -120
               y = 164/4 = 41

.

                 benzinliterpris       olieliterpris
                      4 kr/L                  41 kr/L


Skriv et svar til: Ligning og udregning af benzinpriser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.