Matematik

Differentialligningsopgave - hjælp

20. november 2014 af leabeap (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa

Jeg har vedhæftet et screenshot at min opgavebeskrivelse til en differentialligningsopgave. Jeg skulle gerne kunne beregne den i Maple, men jeg er simpelthen på SÅ bar bund. Jeg forstår det virkelig ikke. Håber der er en venlig sjæl som kan hjælpe og forklare mig hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

a) 

N'(100)

b) 

Hvis du vil beregne den i maple så

dsolve(diff(f(x), x) = 0.527e-2*f(x)*(209-f(x)))

(copy paste det)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Konstanten er givet som 0,00526 . man skal også benytte begyndelsesbetingelsen N(30) = 103 .

Differentialligningen

        N '(t) = a·N·(M-N)

løses let nok i hånden ved at sætte  u = 1/N , så man har

        -1/u2 · du/dt = a/u·(M-1/u)

eller

        du/dt = a·(1 - Mu) = -aM·(u - 1/M)

        1/N = 1/M + c·e-aMt

og dermed

        N(t) = M/(1 + c·M·e-aMt)

Her benyttes så, at a = 0,00526 , M = 209 og N(30) = 103 , så

        c = (1/103 - 1/209)·e0,00526·209·30 = 1,036·1012

Konstanten M kaldes bæreevnen for modellen.


Skriv et svar til: Differentialligningsopgave - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.