Kemi

stamkurve

23. november 2014 af paaske1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg forstår ikke helt, hvordan man laver denne standardkurve i spm. d. Er dette muligt med disse data til højre?
Screen Shot 2014-11-23 at 12.08.01.png



 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

En standardkurve har absorbans på y-aksen og koncentration på x-aksen. Du ved

A=\varepsilon\ell c, hvor e er ekstinktionskoefficienten, l er længden af kuvetten og c er koncentrationen.

Hvis du laver en standardkurve kan hældningen aflæses som ekstinktionskoefficienten evt. ganget en faktor på afhængig af længden af din kuvette(dog ofte størrelse 1).


Svar #2
23. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Kuvettelængden er 1 cm, men hvordan finder jeg koncentrationen, som skal være ved x-aksen? (Bilag er vedhæftet)

Vedhæftet fil:bilag 1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Du finder masse koncentrationen ved at dele massen af et stof med den totale volumen. Du behøves ikke bruge den molære koncentration, hvis det var forvirringens årsag.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2014 af Sneharusha (Slettet)

l


Svar #5
23. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Skal jeg så sige C=m/V?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#5 Ja, pånær masse koncentrationen ikke benævnes med (husk det er stor C), bare kald det mg / ml. 


Svar #7
23. november 2014 af paaske1 (Slettet)

men er det ikke forkert. Jeg har lært at:

koncentration = stofmængde/volumen
C = n/V

masse = stofmængde * molmasse
m = n*M

så synes ikke at det giver så meget mening at sige:
C=m/V


Svar #8
23. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Arhh, har lige fundet ud af at c = n/V er stofmængdekoncentration, mens C=m/V er massekoncentrationen. Men hvad er forskellen mellem disse to?


Svar #9
23. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Men så igen hvad nytter det at sige:
C=mβ-caroten/Vhexan? Fås koncentrationen så af β-caroten eller hexan?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Massekoncentrationen er defineret ved

\rho = \frac {m}{V}

hvor m er massen af et stof opløst i en væske V. 

Du har beregnet massekoncentrationen af betacaroten i væsken hexan. 

I #6 kan parentsen være misvisende, jeg mener, at stofmængdekoncentrationen ikke benævnes med stort C, der mangler et "ikke" - men med et lille c. Bogstavet for massekoncentrationen er rho,  ρ


Svar #11
24. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Men ru er jo denisteten, det er koncentrationen jeg skal finde.


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#11 Det er også densitet. Det græske bogstav gamma bliver også brugt for massekoncentration, hvis det er mindre forvirrende. Du kan også omregne til stofmængdekoncentration ved at dele med molarmassen, men det er ikke nødvendigt.

Svar #13
24. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Kommer standardkurven så til at se således ud:
 

Screen Shot 2014-11-24 at 17.33.29.png


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#13 Ja og ekstinktionskoefficienten kan aflæses til 

\epsilon=225.26\mathrm{ml\, mg^{-1}\, cm^{-1}}

hvor enhederne kan findes, da absorbansen skal være dimensionsløs. 


Svar #15
24. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Men der står at det er den molare koefficient, som jeg skal finde.


Svar #16
24. november 2014 af paaske1 (Slettet)

Vil du gerne hjælpe med b'eren, hvis det er.


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Hvis du ganger med 1/1000 l/ml og 1000/1 mg/g for omregne til g / l, kan du se størrelsen stadig er 225. Du kan yderligere dele med molarmassen for at få enheden mol (n=m/M.)

I b) har du en alkohol -OH som bliver oxideret til en aldehyd =O

Svar #18
24. november 2014 af paaske1 (Slettet)

altså

Screen Shot 2014-11-24 at 21.13.10.png


Brugbart svar (1)

Svar #19
24. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

#18 Opgaven lyder, opskriv strukturformlen


Brugbart svar (1)

Svar #20
24. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

e) 

Du kan finde masse koncentrationen ud fra 

A=\epsilon l\gamma\Leftrightarrow\gamma=\dfrac{A}{\epsilon l}\Rightarrow\gamma=\dfrac{1.03}{225.26\mathrm{ml\, mg^{-1}\, cm^{-1}}\cdot1\mathrm{cm}}=0.004572\dfrac{\mathrm{mg}}{\mathrm{ml}}

Du får oplyst 0.5g / 50mg gulerod bliver opløst i 100ml hexan dv.s. 

m=0.004572\mathrm{\dfrac{mg}{ml}\cdot100ml=0.457mg}

Masseprocenten er massefraktionen ganget med 100%

\mathrm{masseprocent=\dfrac{0.457\mathrm{mg}}{50mg}\cdot100\%=0.91\%}


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.