Matematik

Vektorer

07. december 2014 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle, som gerne vil hjælpe mig med opgave c og d? :)

Vektorfunktionermedracerbane.png




 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2014 af peter lind

c)  Find r'(t) og dernæst r'(t)2 Find maksimum og minimumværdier værdier for r'(t)2

d) brug resultatet for b) som støtte


Svar #2
07. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

I d'eren ar jeg en fornemmelse af hvor banen skærer sig selv ud fra afbildingen af banen. Men hvordan beregner jeg det? Sidder virkelig fast har abselut ingen idé gvordan jeg bestemmer dette punkt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2014 af peter lind

du skal se på peroderne af x og y koordinaterne


Svar #4
07. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Hvordan gør jeg det. Hvad menes med perioder?


Svar #5
07. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Hvis nogle vil hjælpe især med d'eren vil det betyde en del. Har sat med det i flere timer og kan ikke komme videre. Håber en dygtig, venlig person vil hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis der skal være et dobbeltpunkt, skal der findes to forskellige t-værdier, t1 og t2, så at

        x(t1) = x(t2)    og     y(t2) = y(t2)

Her er      x(t) = a·sin(t) + c     og      y(t) = (b/2)·sin(2t) + d

Da der gælder    sin(t) = sin(π-t)  skal der altså gælde

        t1 = π - t2    og   (  2t1 = π - 2teller   2t2 = 2t1 + 2π)

dvs

        t1 + t2 = π
        -t1 + t2 = π

        t1 = 0 og t2 = π


Svar #7
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Mange tusinde tak, men forstår ikke hvorfor sin(t) = sin(π-t).
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det bør være en kendt egenskab ved sinusfunktionen at en vinkel og dens supplementvinkel har samme sinus.

Det kan også vises ved at benytte additionsformlerne for sin():

        sin(π-t) = sin(π)·cos(t) - cos(π)·sin(t) = - (-1)·sin(t) = sin(t) .

Det bør også være kendt, at lægges π til argumentet, ganges både sin() og cos() med -1 . Sammen med egenskaben, at sin() er en ulige funktion, har man da

        sin(π-t) = -sin(t-π) = -(-1)·sin(t-π+π) = sin(t) .


Svar #9
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Har det noget med de trigometriske grundligninger at gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9. Relationen i #7 ses måske bedst ved at skære enhedscirklen med en vandret linie.

Svar #11
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

?Jeg d'eren har jeg opstilt følgende hastighedsfunktion:


v(t)=\sqrt{2*cos(t)+ 2*cos(t)^2-2*sin(t)^2}

Men hvordan finder jeg bilens største og mindste fart?


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er udtrykket for farten, du har opstillet der.

Idet x(t) = 2·sin(t) + 2   og   y(t) = 2·sin(t)·cos(t) + 2 = sin(2t) + 2 , har man

        x'(t) = 2·cos(t) og y'(t) = 2·cos(2t) ,

        v(t)2 = 4·(cos2(t) + cos2(2t))

og man skal så løse ligningen     (v(t)2)' = 0


Svar #13
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Skal jeg ikke løse:
v'(t)=(2*cos(t)+ 2*cos(t)^2-2*sin(t)^2)'=0


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det udtryk er forkert skrevet. Men det er da lettere at løse (v(t)2)' = 0 .


Svar #15
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Arh, så
v'(t)=\sqrt{(2cos(t)+2cos(t)^2-2*sin(t)^2)'} = 0
er det samme som  (v(t)^2)' = 0
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej, bestemt ikke. Men ligningen

        (v(t)2)' = 0

er ensbetydende med

        2·v(t)·v'(t) = 0

og hvis v(t) > 0 , er det igen ensbetydende med   v'(t) = 0 .

Hvis fartens kvadrat har et ekstremum af en type, har farten selv et ekstremum af samme type.


Svar #17
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Men jeg troede at jeg skulle løse det ved at løse v'(t)=0, hvor jeg fandt nogle t-værdier indenfor 0 og 2π.  Disse t-værdier indsætter jeg i v(t) for at finde farten, hvor jeg kommer frem til den mindste og højste fart, men er det helt forkert eller?


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er nemmere at løse lignignen v'(t) = 0 ved at løse ligningen (v(t)2)' = 0 . Fremgangsmåden er derefter den samme.


Svar #19
08. december 2014 af Sneharusha (Slettet)

Men det må vel også betyde at  v'(t) = 0 er det samme som (v(t)2)' = 0. Eller er det bare mig som er helt forkert på den? :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, de to ligninger fører til de samme løsninger, som jeg har nævnt ovenfor. Det er bare lettere at operere med v(t)2 end med v(t) .


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.