Matematik

Tekande - hjælp!

08. december 2014 af yhej (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, nogen som kan forklare denne opgave?

En ting, for eksempel en tekande, der er varmere end omgivelserne, vil afkøles på grund af at den afgiver varmeenergi til omgivelserne. Energiafgivelsen sker ofte, så den er proportional med temperaturforskellen mellem tingen og omgivelserne. Derfor bliver temperaturfadet proportionalt med temperaturforskellen mellem tingen og omgivelserne.
Kalder vi tingens temperatur T, omgivelsernes temperatur T0 og tiden t, må temperaturen T derfor opfylde differentialligningen:
                                            dT / dt = a (T - T0)
hvor a er en negativ konstant. Denne sammenhæng kaldes for newtons afkølningslov.
For en tekande i et 21°C varmt køkken oplyses at teen til at begynde med (t = 0 minutter) er 93°C og efter 9 minutter er temperaturen faldet til 85°C.

a) Bestem teens temperatur som funktion af tiden.
b) Bestem hvor varm teen er efter 15 minutter.    

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2014 af peter lind

Løs differentialligningen. Det kan gøres ved separation af variable.

Løsningen vil indeholde to ukendte konstanter, a og en integrationskonstant. Ved at indsætte de to givne punkter, får du to ligninger til bestemmelse af disse konstanter


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2014 af mathon

        T{\, }'+(-a)T=-aT_0

Brug panserformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2014 af PeterValberg

Se eventuelt sidste video på denne [ VIDEO-LISTE ] fra FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Tekande - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.