Matematik

Jordvarmeanlægget

11. december 2014 af denflittige (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Kan nogen forklare mig hvordan denne opgave skal løses?

Familien Petersen vil købe et jortvarmeanlæg. Jordvarmeanlæget består bl.a. af en slange, der skal graves ned i jordstykket på 32 m*25 m. Slangen skal være mindst 580 m lang, for at familien Petersen kan få dækket deres behov for varme.  Tegningen i den røde ramme viser, hvordan slangen skal ligge. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad går dit spørgsmål ud på? Hvad skal du have hjælp med?


Svar #2
11. december 2014 af denflittige (Slettet)

Når ja, sorry jeg glemte at skrive spørgsmålet :)

Du skal vise, at der er plads til mindst 580 m slange på jordstykket. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så beregn antallet af dobbeltlængder, der kan være i jordstykket, og beregn så længder af de lige stykker og halvcirklerne.


Svar #4
11. december 2014 af denflittige (Slettet)

Hvad betyder dobbeltlængder?


Svar #5
11. december 2014 af denflittige (Slettet)

jeg har prøvet mig frem nu, men jeg kan stadig ikke få det til at give mening. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2014 af SirLonborg (Slettet)

Du kan beregne længden af den ledning, som du ser på tegningen. Du kan udregne længden af de lige stykker, og så lægge halvcirklerne ("vendingerne") til. Derved kan du se, om ledningen på tegningen er længere, eller ligeså lang, som de 580 m 

Håber det hjalp :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Hvis du ser bort fra vendingerne, finder du at antallet af "mellemrum" mellem de lige slangestykker er:

Nmellem = 32m/1,25m = 25  (egentlig 25,6 , men Nmellem skal rundes ned til nærmeste hele tal ).

Så antallet af lige slangestykker bliver:

N = Nmellem + 1 = 26.   ( se på tegningen ).

Længden af de lige slangestykker bliver:

L = N * ( 25m - 2*0,625m) = 26 * 23,75m = 617,5m > 580m.

Hertil kommer længden af cirkelbuerne, men pyt med dem.

Så der er rigeligt plads.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. december 2014 af hesch (Slettet)

#7:   UPS:  Nmellem skal rundes ned til nærmeste ulige hele tal, men det er jo også gjort med

Nmellem = 25.


Svar #9
11. december 2014 af denflittige (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvorfor du plusser med 1, når du skal finde antallet af lige slangestykker?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. december 2014 af hesch (Slettet)

#9:  Der skal to slangestykker til at danne èt mellemrum, tre slangestykker til at danne to mellemrum, osv.

Prøv at tælle slangestykker og mellemrum på tegningen.


Skriv et svar til: Jordvarmeanlægget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.