Matematik

Detektivopgave matematik A

16. december 2014 af gymelev2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogen, som kan hjælpe med vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Elementary, my dear Watson.
Opstil Newtons afkølingslov for ligets temperatur og bestem de indgående konstanter ud fra oplyste data. Beregn så det tidspunkt, hvor ligets temperatur var 37 grader.

Svar #2
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Men hvad er newtons afkølings lov?


Svar #3
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Er det ikke bare en funktion: f(x)=b*a^x jeg skal opstille


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Newtons afkølingslov drejer sig om, hvorledes temperaturen T ændres med tiden t:

        dT/dt = -k·(T - T0)

hvor T0 er omgivelsernes (konstante) temperatur.


Svar #5
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Hvad er alt det der d?? skal jeg ikke bare bruge formlen for en eksponentielfunktion?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

dT/dt er det samme som differentialkvotienten (T(t))' . Du skal løse den angivne differentialligning.


Svar #7
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Men hvad er k?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

k er en konstant der kan findes ved at benytte oplysningerne i opgaven.

Kl 4.00 er ligets temperatur 27 C og rumtemperaturen er 17 C
Kl 7.00 er ligets temperatur 23 C og rumtemperaturen er fortsat 17 C.


Svar #9
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

-17(23-27)??? er det formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Formlen for hvad??

Løs differentialligningen og benyt oplysningerne til at fastlægge de to ukendte konstanter.


Svar #11
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

er det ikke differentialligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Differentialligningen er angivet i #4. Ved at løse den finder man

        T(t) - T0 = A·e-kt

hvor A og k er konstanter, der kan bestemems ud fra de opgivne oplysninger.


Svar #13
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

forstår bare ikke hvordan A pludselig kommer ind i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

A er en arbitrær konstant, der kommer ind ved løsning af differentialligningen    y' = -k·y .

Man skal bestemme både A og k ud fra oplysningerne i opgaven.


Svar #15
16. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Kan du lige prøve at vise hvordan du er kommet frem til formlerne?


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Differentialligningen   y' = -k·y    har den generelle løsning    y(t) = A·e-kt . Derfor har differentiallignngen

        d(T - T0)/dt = -k·(T - T0)

den generelle løsning

        T(t) = T0 + A·e-kt .


Svar #17
17. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Så hvordan finder jeg A og k?


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ved at indsætte de to datapunkter sammen med T0 = 17 .


Svar #19
17. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

hvorfor er T_0 = 17?


Svar #20
17. december 2014 af gymelev2 (Slettet)

Og hvad er t så?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 46 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.