Kemi

Puffer

18. december 2014 af NiklasLarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber i kan hjælpe mig med følgende spørgsmål: 

I en kocentreret phosphorsyre er indholdet af H_3PO_4 85 masse%, og densiteten for opløsningen er 1,69g/mL.

Beregn det volumen der 0,80M NaOH-opløsning, der skal tilsættes til en vandig opløsning, som indeholder 3,48mL koncentreret phosphorsyre, for at fremstille en puffer med pH 4,7


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

Du kan beregne massen af phosphorsyre ud fra densiteten og volumen, yderligere findes stofmængden ud fra n = m / M, det giver

n = (0.85*1.69*3.48) / 97.995 = 0.05101

og c = n / V giver

c = 0.05101 / 3.48 * 10 ^-3 = 14.659 mol / L

Du kan finde pH ud fra formlen -log10(-(1/2)*ka+(1/2)*sqrt(4*c*ka+ka^2)), står sikkert på en anden form i din bog, men blot gængse formel for pH beregning, lad os finde pH når den deprotoneret en gang, altså for hvor godt hydrogenphospat dissocierer, den har en ka på 10^-7.2, det giver

pH = 3.01

Den skal altså deprotoneres noget mere, og heller ikke til phospat, da den vil være basisk, man kan indse at pufferligningen kan benyttes, og huske på den allerede er deprotoneret en gang, det giver

pH = pKa + log10(b+x/a-x)

hvor det er b+x, da der skal laves mere base, og a-x da syren deprotoneres til basen, evalueres udtryk fåes

4.7 = 7.2 + log10(x/0.05101-x) <=> x = 0.0001608 (stofmængder benyttet her)

Så i første deprotonering blev der benyttet 0.05101 mol NaOH og i anden omgang blev der kun brugt 0.0001608 mol NaOH ( de reagerer 1 til 1). Volumen er da

v=(0.05101+0.0001608)/0.8 = 0.064 L = 64 mL


Svar #2
18. december 2014 af NiklasLarsen (Slettet)

Kom til at skrive den forkerte pH, den skulle være 7,4. Hvor i det du har skrevet skal jeg så rette til? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

7.4 = 7.2 + log10(x/0.05101-x) <=> x = 0.03127610920

(0.05101+0.03127610920)/0.8 = 0.103 L = 103 mL


Skriv et svar til: Puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.