Kemi

pH-værdi

25. december 2014 af LucaMarra (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har de her tre reaktioner:

1. CO2(g) =  CO2(aq)

2. CO2(aq) + H2O(l) = H2CO3(aq)

3. H2CO (aq) + H2O(l) = HCO3−(aq) + H3O+(aq) 

4. HCO3−(aq) + H2O(l) = CO3 2−(aq) + H3O+(aq) 

Og få oplyst: 

K for (1) er 29mM/bar , og for (2) er K 2· 10-4. For H2CO3 er Ks = 4,3 · 10-7 M.

Hvordan beregner jeg pH? Hvilken formel skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. december 2014 af LubDub (Slettet)

Ingen anden information ?


Svar #2
25. december 2014 af LucaMarra (Slettet)

Nej. Eller det kan faktisk godt være? Hvad mangler?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. december 2014 af Heptan

Du kan ikke beregne pH ud fra ligevægtskonstanter alene. De er jo netop konstante, uanset pH.

Du har 6 ubekendte i det du har skrevet op, og så vidt jeg husker er ligevægtskonstanten for 4) så lille, at man kan se bort fra reaktionen ved en rimelig hydronium koncentration (og man kan se bort fra vands egendissociation ved en rimelig koncentration af syren).

Glædelig jul :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. december 2014 af Heptan

Hvis p(CO2) = 2 bar fås:

[CO_{2\ (aq)}] = K_1 \cdot 2\ \textup{bar }=58 \ \textup{mM}

Nu kender vi koncentrationen af CO2 og kan nu beregne koncentrationen af kulsyren:

[H_2CO_{3\ (aq)}] = K_2 \cdot 58\ \textup{mM }=0,0116 \ \textup{mM}

Og så videre:

[HCO_{3\ (aq)} ^{-}] = K_3 \cdot 0,0116 \ \textup{mM} =4,99\cdot 10^{-6} \ \textup{M}

Da [H3O+] >> [CO32-] fås

pH=5,3


Skriv et svar til: pH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.