Kemi

Isoton

27. december 2014 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder med en kemi opgave på 1. semester i medicin. jeg kan desværre ikke finde ud af den og håber en kan hjælpe/forklare mig opgaven, (se vedhæftet) 

Vedhæftet fil: isoton.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. december 2014 af Heptan

Så vidt jeg kan finde på google, så er en isotonisk opløsning en opløsning med den samme koncentration af NaCl som menneskedblod, men jeg er ikke sikker på detaljerne.

Jeg kan finde at en isotonisk væske indeholder ca. 290 mOsm/L eller 9 g/L, og det betyder at én af svarmulighederne 1-4 er forkert.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tonicity#Isotonicity


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

Mulighed 1 er ikke isoton(~53g / L), de resterende har en koncentration der svarer til 9 g / L, hvis du omregner enhederne. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. december 2014 af mathon

M(NaCl) = 58,443 g/mol

             \small \frac{0,15\; mol}{L}=\frac{\left (0,15\; mol \right )\cdot \left ( 58,443\; \frac{g}{mol} \right )}{L}=8,8\; \frac{g}{L}\approx 9\; \frac{g}{L}

             \small 0,30\; \frac{osmol}{L}\; NaCl=\frac{0,30}{2}\; \frac{mol}{L}=0,15\; \frac{mol}{L}


Svar #4
27. december 2014 af Maksilkemi (Slettet)

kan nr 3 lade sig gøre? Umiddelbart synes jeg kun, at 2 og 4 passer, men ikke 1 og 3. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

#4: Mulighed 3 og 4 er den samme? Eller er du i tvivl om enhederne? 

http://en.wikipedia.org/wiki/Osmole_%28unit%29


Svar #6
27. december 2014 af Maksilkemi (Slettet)

Hmm. Det forstår jeg så ikke hvorfor :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. december 2014 af OliverGlue (Slettet)

#6:

I #3 omregens der også fra osmol til mol ved at dividere med 2, da NaCl netop dissocierer i 2 ioner. Med andre ord er 

i\,\mathrm{mol=\mathrm{osmol\qquad hvor\:}}i=\mathrm{Van't}\:\mathrm{Hoff\:\mathrm{factor}}

Jeg håber du har haft om Van't Hoff fakoten, som benyttes meget for kolligative egenskaber, se evt. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Van_%27t_Hoff_factor


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. december 2014 af Heptan

Jf. #1, så har en isotonisk væske en koncentration på 290 mOsm/L ≈ 300 mOsm/L


Svar #9
27. december 2014 af Maksilkemi (Slettet)

Hov, jeg havde helt glemt Van't Hoff factor. Jeg takker til jer alle !

Glædelig Jul og godt nytår :)


Skriv et svar til: Isoton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.