Kemi

Bjerrumdiagram

28. december 2014 af Paulinepp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Nogle der ved hvordan man laver et bjerrumdigram i excel? Det kan jeg simpelthen ikke finde ud af.

Altså jeg skal have basebrøken på y-aksen, og pH-værdien ud af x-aksen. Jeg har følgende værdier: pka = 4,96. En formel til at beregne værdierne ud, men det giver bare en lineær linje.

Nogle der har en skabelon til, hvordan man gør på excel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2014 af Heptan

Jeg vil foreslå at afbilde syrebrøken på y-aksen (hvorfor vil du afbilde basebrøken?). Du skal bruge en omskrevet form af pufferligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. december 2014 af Heptan

\newline \newline pH=pK_S+\log \left ( \frac{1-x_s}{x_s} \right ) \newline \newline \Leftrightarrow \frac{1-x_s}{x_s} = 10^{pH-pK_S} \newline \newline \Leftrightarrow \frac{1}{x_s}= 10^{pH-pK_S} +1 \newline \newline \Leftrightarrow x_s= \frac{1}{10^{pH-pK_S} +1}


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2014 af Heptan

Man kan ikke gøre det i excel så vidt jeg ved. Har du et andet graftegneprogram?

Nu jeg tænker mig om, kan man måske lave en masse punkter, og så lave en glat kurve ud fra punkterne. Lav to kolonner, en med pH og den anden med ligningen jeg skrev.


Svar #4
28. december 2014 af Paulinepp (Slettet)

Jeg har en kolonne med xs og en med pH


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2014 af Heptan

Markér de to kolonner og vælg:

indsæt > diagrammer > punktdiagram > punktdiagram med jævne kurver

(Excel 2010)


Svar #6
28. december 2014 af Paulinepp (Slettet)

Hvad hvis jeg gerne vil have xbase på y-aksen, hvordan beregner jeg så værdierne?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. december 2014 af Heptan

Det skulle gerne se sådan her ud:

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #8
28. december 2014 af Paulinepp (Slettet)

Det gør den ikke :( 


Svar #9
28. december 2014 af Paulinepp (Slettet)

kan du finde et udsnit af dine værdier?


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. december 2014 af Heptan

#6

Så laver du en simpel omskrivning af pufferligningen:

\newline \newline pH=pK_S+\log \left ( \frac{x_b}{1-x_b} \right ) \newline \newline \Leftrightarrow \frac{x_b}{1-x_b} = 10^{pH-pK_S} \newline \newline \Leftrightarrow \frac{1}{x_b} = \frac{1}{10^{pH-pK_S} } +1 \newline \newline \Leftrightarrow x_b = \frac{1}{\frac{1}{10^{pH-pK_S} } +1} \newline \newline \newline \Leftrightarrow x_b = \frac{10^{pH-pK_S}}{1 +10^{pH-pK_S}}


Svar #11
28. december 2014 af Paulinepp (Slettet)

Det kan godt være jeg spørger dumt, men hvad er pH i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. december 2014 af Heptan

pH er den uafhængige variabel (på x-aksen)

Der findes ikke dumme spørgsmål :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. december 2014 af Heptan

 

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #14
28. december 2014 af Paulinepp (Slettet)

Det lykkedes! Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. december 2014 af Heptan

Det var så lidt :D


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. december 2014 af LubDub (Slettet)

Der er vel tale om methylrødt, HIn, der har en teoretisk pKs-værdi på 4,95 ved 25 oC

http://i.imgur.com/FY8n2hD.png


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. december 2014 af Heptan

Hvad viser stregerne?


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. december 2014 af LubDub (Slettet)

Det er et godt spørgsmål. Billedet er gammelt og lå på min computer.

De indikererer ikke indikatorens omslagsområde, der normalt går fra pKs -1 til pKs + 1.

De indikerer heller ikke intervallet, hvor der vil være en blandingsfarve (orange): Fra pH 4 til pH 6.

Har du et bud?


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. december 2014 af LubDub (Slettet)

Jo, det er nok omslagsområdet, der er inden for linjerne, da dette strækker sig fra pH = 4,8 til pH = 6,0

.............. værdierne beskrevet i #18 er forkerte


Brugbart svar (0)

Svar #20
28. december 2014 af Heptan

Ja, det må det være. Jeg troede også at det måtte være fra pKs -1 til pKs + 1, men så lærte man da noget nyt ...


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.