Kemi

Redoxligevægte

31. december 2014 af Juken (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en opgave som lyder således:  Opskriv den afstemte proces for disproportionering af HNOtil NO (g) og NO3-, og beregn ligevægtskonstanten for denne proces.

(I) = HNO2, H+ / NO (g), H2O    E / V = +1

(II) = NO3-, 4H/ NO (g), 2 H2O2     E / V= +0.95

Jeg har svært ved at få det til at passe at processenafstemt i en løsning skulle give
3 HNO2 (aq) <--> 2 NO (g) + NO3(aq) + H3O+ (aq)

Opgaven ligger i del A opgave 3 

Vedhæftet fil: Januar 2013 opgave.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. januar 2015 af Heptan

Du kan behandle processerne som ligningssystemer, da der er det samme antal atomkerner på højre og venstre side.

Gang (I) med 3 og træk (II) fra.

(I)                             3\ HNO_2 +3\ H^+ \rightarrow 3\ NO+ 3 \ H_2 O

(I) minus (II)              3\ HNO_2 \rightarrow 2\ NO+ NO_3^- + \ H_3 O ^+

_____________________________________
Beklager at jeg først svarer her i 2015 (;


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2015 af Heptan

Tilføjelse: Proces (I) er en halvreaktion, og for at antallet af elektroner på højre og venstre side også passer, mangler der en elektron på venstre side:

(I)                              HNO_2 +H^++{\color{Blue} \textbf{e}^\mathbf{-}}\rightarrow NO+ H_2 O

(I)                   3\ HNO_2 +3\ H^++\mathbf{{\color{Blue} 3}}\ {\color{Blue} \textbf{e}^\mathbf{-}}\rightarrow 3\ NO+ 3 \ H_2 O


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2015 af Heptan

Jeg får desuden

K = 343


Svar #4
01. januar 2015 af Juken (Slettet)

Okay så er det rigtigt forstået, at man skal vende proces (II) om så der står : NO + 2H2O -> NO3- + 4 H+ +3e-

når man afstemme de to processer i forhold til oxidationstal, da der ved en disproportonering i (I) og (II) henholdsvis skal ske et fald og en forøgelse i oxidationstal? Eller er det bare overflødigt?

Og derefter vende (II) om igen når man skal opskrive den afstemte reaktion. For ellers kan jeg ikke få 3*(I)-(II) til at give

3 HNO2 --> NO3- + 2NO + H3O+


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. januar 2015 af Heptan

Du skal kun vende (II) om én gang, derefter lægge processerne sammen. 
_____________________________________________________________

{\color{Blue} 3\ HNO_2 +3\ H^++3\ e^- \rightarrow 3\ NO+ 3 \ H_2 O}

minus

{\color{Blue} NO_3^-+4\ H^+ +3\ e^- \rightarrow NO+2\ H_2O}

er det samme som

{\color{DarkGreen} 3\ HNO_2 +3\ H^++3\ e^- \rightarrow 3\ NO+ 3 \ H_2 O}

plus

{\color{DarkGreen} NO+2\ H_2O \rightarrow NO_3^-+4\ H^+ +3\ e^- }

som er det samme som

3\ HNO_2 +3\ H^++{\color{Red} 3\ e^-} +NO+2\ H_2O \rightarrow 3\ NO+ 3 \ H_2 O + NO_3^- + 4 \ H^+ +{\color{Red} 3\ e^-}

3 e- går ud med hinanden:

3\ HNO_2 +3\ H^+ +NO+{\color{Red} 2\ H_2O} \rightarrow 3\ NO+ {\color{Red} 3} \ H_2 O + NO_3^- + 4 \ H^+

Træk 2 H2O fra på begge sider:

3\ HNO_2 +3\ H^+ +{\color{Red} NO} \rightarrow {\color{Red} 3}\ NO+ \ H_2 O + NO_3^- + 4 \ H^+

Træk 1 NO fra på begge sider:

3\ HNO_2 +{\color{Red} 3\ H^+} \rightarrow 2\ NO+ \ H_2 O + NO_3^- + {\color{Red} 4} \ H^+

Træk 3 H+ fra på begge sider:

3\ HNO_2 \rightarrow 2\ NO+ \ H_2 O + NO_3^- + \ H^+

Da H2O + H+ = H3O+:

3\ HNO_2 \rightarrow 2\ NO+ \ H_3 O^+ + NO_3^-


Skriv et svar til: Redoxligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.