Matematik

Løs et ligningssystem

01. januar 2015 af Shaolina (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lineær Algebra kan virkelig være svært ind i mellem, og jeg har her et spørgsmål vedrørende løsningen af et ligningssystem:

Ligningssystem:

X1 + 2X2 + X3 = 2

X1 + 4X2 + 5X3 = 1

Jeg har bestemt totalmatrix, hvilket jo er nemt nok:

1  2  1  |  2
2  4  5  |  1

Nu skal man så løse ligningssystemet, og det ved jeg ikke, hvordan man gør. Vil nogen hjælpe mig?

Giv gerne en lidt uddybende forklaring, så jeg rent faktisk fatter fremgangsmåden.

På forhånd tak!

- Shaolina


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2015 af Whut (Slettet)

Ligningssystemet og din totalmatrix stemmer ikke overens med hinanden. Man skriver det til

1  2  1  |  2
1  4  5  |  1.

Du kan prøve omskrive matricen i form af trappematrix.

(Edit: Du har redigeret dit indhold, og de stemmer stadigvæk ikke overens)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man har umiddelbart, at

        x1 = 2 - x2 - x3

        3x2 + 4x3 = -1

Man kan for eksempel bruge x3 som parameter og har så

        x3 = t
        x2 = -(4t + 1)/3            ,           t ∈ R .
        x1 = (t + 7)/3


Svar #3
01. januar 2015 af Shaolina (Slettet)

Jeg har fundet frem til et facit:

X1    3          -2
X2 = 0 + X2 • 1
X3   -1           0

Det er en parameterfremstilling, og jeg går ud fra, at det har sammenhæng med, at totalmatricen skal rækkereduceres. Det har jeg gjort, jeg fik følgende resultat:

1  2  0 |  3
0  0  1 | -1

Hvordan er man så nået frem til denne ovenstående parameterfremstilling som svar?

På forhånd tak!

- Shaolina
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

I det svar har man valgt x2 som parameter (se #2), men dit svar er ikke korrekt. Så har man

        x2 = t
        x3 = (-1 -3t)/4 = -(3/4)t - (1/4)
        x1 = 2 - x2 - x3 = (9/4) - (1/4)t

dvs.

        x1       (9/4)                 -(1/4)
        x2 =      0           +    t  ·  1
        x3      -(1/4)                 -(3/4)


Skriv et svar til: Løs et ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.