Kemi

Syre/base

03. januar 2015 af Reykiavik (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er i gang med denne opgavesæt bare for at øve mig. 

http://uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF14/Proever%20og%20eksamen/140819%20stx142-KEM-A-16082014.pdf

Opgave 1 har jeg fået  a) pH = 3,85   b) 1,17986 M  c) 0,000000673 

Noget siger mig at det er forkert. Er det rigtigt? Hvis ikke hvordan beregner man det så - for jeg er meget i tvivl.

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2015 af Heptan

a) og b) er korrekt, c) er forkert.

Det du bliver bedt om er basebrøken xb, og den kan beregnes ved hjælp af pufferligningen:

pH=pK_S+\log \left ( \frac{x_b}{1-x_b} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2015 af Heptan

\\ \Leftrightarrow \frac{x_b}{1-x_b}=10^{pH-pK_S} \\ \\ \Leftrightarrow x_b=10^{pH-pK_S}-10^{pH-pK_S}x_b \\ \\ \Leftrightarrow \frac{10^{pH-pK_S}}{x_b}=1+10^{pH-pK_S} \\ \\ \Leftrightarrow x_b = \frac{10^{pH-pK_S}}{1+10^{pH-pK_S}}


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2015 af mathon

eller
                   \small x_b = \frac{1}{1+10^{pK_S-pH}}


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2015 af Heptan

ved at forlænge med 10pKs-pH.

Tak, det er meget pænere!


Skriv et svar til: Syre/base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.