Matematik

Andengradsligning

05. januar 2015 af loiti (Slettet) - Niveau: A-niveau

Tænkte på hvad beviset er for andengradsligning. Vi er lige gået i gang med det og det står ikke i min bog


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Beviset går sikkert ud på at udlede udtrykket for rødderne i 2.-gradsligningen og betingelsen for, at der er reelle rødder.


Svar #2
05. januar 2015 af loiti (Slettet)

Og det vil sige beviset er............?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det kan du sikkert finde i din bog.


Svar #4
05. januar 2015 af loiti (Slettet)

har ikke en bog


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvordan kan man læse matematik på gymnasialt A-niveau uden at have en lærebog?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2015 af Matematikøkonomen (Slettet)

#0

ax2 + bx + c = 0

4a2x2 + 4abx + 4ac = 0            (ligningen ganges med 4a)

4a2x2 + 4abx + 4ac + b2 = b2          (der lægges b2 til på begge sider)

4a2x2 + 4abx + b2 = b2 - 4ac          (der trækkes 4ac fra på begge sider og kendes nu som diskriminanten)

(2ax + b)2 = d                        (venstresiden omskrives til kvadratet på en to-leddet størrelse)

Fortsæt selv med at se på (2ax + b)2 < 0 , (2ax + b)2 = 0 og (2ax + b)2 > 0


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det drejer sig ikke om, hvorvidt

        (2ax + b)2 < 0 , (2ax + b)2 = 0 eller (2ax + b)2 > 0 ,

men om hvorvidt

        d < 0 , d = 0 , eller d > 0 .

(2ax + b)2 er altid ≥ 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2015 af Matematikøkonomen (Slettet)

#7

Hej Torben og tak for din henvendelse.

Nej, det er rigtigt. Jeg skrev det, fordi det skulle trådstarter undersøge.

Ved løsningerne (2ax + b)2 < 0 , det kan ikke lade sig gøre, grundet af det vil give mindre end 0, ved (2ax + b)2 = 0 , får vi 2ax + b = 0 ⇔2ax = - b ⇔ - b / (2ax) 

også ved hvor d er større end 0 , får vi så kvadratroden af d


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Stadigvæk skal man ikke løse en ulighed (2ax + b)2 < 0 , men derimod skal man løse en ligning

        (2ax + b)2 = d

og eftersom (2ax + b)2 ≥ 0 for alle x, vil der kun være (reelle) løsninger, hvis d ≥ 0 , og disse beregnes da ved rodformlen

         x = (-b ± √d) / (2a) .

Det sidste, du skrev "⇔ - b / (2ax)" er matematisk uforståeligt.


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.