Matematik

Eksponentiel notation

07. januar 2015 af karl1236 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg har et spørgsmål omkring eksponentiel notation, som jeg håber i vil hjælpe mig med

Se bilag for spørgsmål

På forhånd tak :D

Vedhæftet fil: opg 0710s.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2015 af LeonhardEuler

       En ordnet eksponential funktion har formen

               f(x) = b • ax

Du ved at når x vokser med Δx ganges f(x) med aΔx. Det vil sige at når x vokser med Δx vokser f(x) med 

(aΔx - 1)•100%. 

Du får oplyst at f(x) vokser med 17% når x vokser med 4. Brug denne oplysning til at finde værdien af a. Benyt derefter punktet (-3,42) til at bestemme værdien af b. 


Svar #2
07. januar 2015 af karl1236 (Slettet)

okay, men hvilket tal skal jeg så skrive ind der hvor du skriver Δ, er det så 17? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2015 af LeonhardEuler

(a4 - 1)•100% = 17%  

Løs for a 


Svar #4
07. januar 2015 af karl1236 (Slettet)

okay, så skal jeg isolere a??

jeg ved, at jeg skal finde logaritmen, men jeg har kun lært, at finde det når den hedder ax og ikke når den hedder a4, (altså ved en ukendt rod)

hvordan skal min ligning dernedaf se ud, når jeg har flere tal? :(


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. januar 2015 af LeonhardEuler

(a4 - 1) = 17% / 100%    ⇔  a4 - 1 = 0,17   ⇔   a4 = 1,17  ⇔ a = 4√(1,17) = 1,04

Nu har du 

       f(x) = b  • 1,04x 

benyt punktet (-3,42) til at bestemme b

          42 = b • 1,04-3   ⇔   b = 47,244      (benyt lommeregner)

Funktionens forskrift er givet ved 

              f(x) = 47,244 • 1,04x


Skriv et svar til: Eksponentiel notation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.