Matematik

Tangentformel

09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP,

Vil I være søde og hjælpe mig med en opgave? 

Den handler om tangentformlen. 

Jeg ved godt hvad tangentformlen er, men jeg har svært ved at bruge den...


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2015 af peter lind

Hvis du kender formlen, så gå i gang med beregningerne. Når du kommer et specifikt sted, hvor du ikke kan komme videre, kan du vende tilbage og spørge.
 


Svar #2
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Ok. Jeg vil prøve. 


Svar #3
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeg kan løse den. Prøv at se det, som jeg har vedlagt - er sikker på, at det er forkert...


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2015 af peter lind

Du har differentieret forkert. (a*x2)' = 2*a*x  Da a=-½ bliver resultatet -x. Du bør også beregne f(x0) = f(-2)


Svar #5
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)


Svar #6
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Se det så såldes ud? - se det vedlagte.


Svar #7
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Hvis dette er rigtigt, hvad gør jeg så efter det? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. januar 2015 af peter lind

Det er rigtig; men du bør stadig udregne f(x0) = f(-2) og sætte det ind i resultatet


Svar #9
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Det forstår jeg desværre ikke... 

Hvordan udregner jeg dette. Jeg har da sat -2 ind på x's plads. Derfor giver det 2. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. januar 2015 af gymelever (Slettet)

Kan du evt. også hjælpe med dette?

En funktion f er bestemt ved
f(x)=ln(x)+20/x    x>0

 a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(1,f(1))
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2015 af peter lind

Det har du jo kun gjort i den afledede funktion ikke i den oprindelige funktion


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. januar 2015 af peter lind

#10 Du bør oprette din egen tråd hvis du har et spørgsmål, som ikke vedrører den aktuelle opgave. Metoden er den samme som i denne opgave, blot med andre funktioner


Svar #13
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Ok det har jeg fået gjort nu. Hvad skal jeg nu gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. januar 2015 af peter lind

så sætter du det ind i dit resultat i #6. Så har du tangentligningen


Svar #15
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Hvad gør jeg efter det? 

Kan du fortælle mig trinene? For så vil jeg prøve at finde løsningen

Tak fordi du vil hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. januar 2015 af peter lind

Du finder ligningen for tangenten i det andet punkt, på samme måde som i det første.

Du flytter derefter f(x0) over på højre side i begge ligninger, så du kun har y på venstre side.

Derefter sætter du de to højre side lig med hinanden. Det giver en ligning i x.

Løsningen til denne ligning er x koordinaten til de to linjers skæringspunkt


Svar #17
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Kan det godt passe, at resultatet for den første (den med -2)  ser således ud:  y=2x + 2 ? 


Svar #18
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Jeg har fået skærringspunktet til de to linjer til at være (3,8). Kan det godt passe?


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. januar 2015 af peter lind

En tangent er en ret linje så dens ligning er en lineær funktion

Du havde  y-f(x0) = 2x+4

Du skulle erstatte f(x0) med f(-2) = -2

hvilket giver y-(-2) = 2x+4  hvilket ikke giver det du skriver


Svar #20
09. januar 2015 af Sabrina3 (Slettet)

Men når jeg trækker 2 fra på begge sider, så y kan stå alene, give resultatet da y = 2x + 4 - 2, dvs y = 2x + 2... 


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.