Kemi

opløselighedsprodukt

11. januar 2015 af paaske1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg skal beregne opløselighedsproduktet, hvor jeg er i tvivl om hvordan jeg beregner det. Er der en måde at beregne opløselighedsproduktet på?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2015 af OliverGlue (Slettet)

Opløselighedsproduktet er produktet af anionen og kationen opløftet i ev.t. støkiometriske koefficienter.

Q_\mathrm{sp}=X^+ \cdot Y^-\qquad f.eks.\qquad Q_\mathrm{sp}=\mathrm{Na^+ \cdot Cl^- }

som er lig med 

K_\mathrm{sp}

ved ligevægt.

Til dit spørgsmål:

Du finder en tabelværdi for ligevægtskonstanten Ksp hvis du skal finde opløseligheden af nogle af ionerne. Men hvad skal du konkrekt beregne?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2015 af OliverGlue (Slettet)

#1 

Eksemplet med natriumchlorid er med stofmængdekoncentrationen, ligesom andre reaktionsbrøker.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2015 af Heptan

Opløsningen af AmBn kan skrives

AmBn (s)   \rightleftharpoons   m An+ (aq) + n Bm- (aq)

I ligevægt er opløselighedsproduktet givet ved

Ksp  =  [An+ (aq)]m  \cdot  [Bm- (aq)]n

_____________________________________________________________________________________

Specielt hvis der ikke er tale om en fællesioneffekt (det er, en opløsning af det rene salt AmBn i rent vand), kan opløselighedsproduktet beregnes

Ksp  =  [An+ (aq)]m  \cdot  (n/m \cdot [An+ (aq)])n

eller

Ksp  =  (m/n \cdot [Bm- (aq)])m  \cdot  ([Bm- (aq)])n

_____________________________________________________________________________________

Hvis der før opløsning allerede er en ion An+ og/eller Bm- til stede i opløsningen, siger vi at der er en fællesioneffekt.

Hvis der i opløsningen i forvejen er ionen An+, men ikke ionen Bm-, og hvis man kender den aktuelle stofmængdekoncentration af Bm- i ligevægt efter saltet er opløst, kan opløselighedsproduktet beregnes

Ksp  =  (m/n \cdot [Bm- (aq)] + [An+ (aq)]0)m  \cdot  [Bm- (aq)]n 

hvor [An+ (aq)]0 er koncentrationen af fællesionen.

Eller omvendt, hvis en fællesion Bm- samt den aktuelle stofmængdekoncentration af An+ er kendt i ligevægt,

Ksp  =  [An+ (aq)]m \cdot (n/m \cdot [An+ (aq)] + [Bm- (aq)]0)n

hvor  [Bm- (aq)]0 er koncentrationen af fællesionen.


Skriv et svar til: opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.