Kemi

fortynding

12. februar 2015 af hanibaline (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har en konc salpetersyre som skal fortyndes til 0,5%. Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2015 af mathon

Det afhænger af, hvor stort et volumen 0,5% HNO3 du ønsker.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. februar 2015 af mathon


                   \begin{array} {|c|c|c|} HNO_3&konc.\; 70\%&0,5\%\\ \hline densitet&1,42\; \frac{g}{mL}&1,00\; \frac{g}{mL} \end{array}

Hvis du f.eks. ønsker 100 mL 0,5% HNO3
haves:
                       V\cdot \left ( 1420\; \frac{g}{L} \right )\cdot 0,70=(0,100\; L)\cdot \left (1000\; \frac{g}{L} \right )\cdot 0,005

                        V=(0,100\; L)\cdot \frac{1420}{1000}\cdot \frac{0,005}{0,70}=0,001014\; L=1,014\; mL


              


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. februar 2015 af mathon

100 mL 0,5% salpetersyre kan fremstilles ved i en 100 mL målekolbe at anbringe 1,014 mL 70% salpetersyre og efterfølgende tilsætte demivand op til mærket.

              


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2015 af mathon

korrektion:

Hvis du f.eks. ønsker 500 mL 0,5% HNO3
haves:

                         V=(0,500\; L)\cdot \frac{1000}{\mathbf{\color{Red} 1420}}\cdot \frac{0,005}{0,70}=0,002515\; L=2,52\; mL

500 mL 0,5% salpetersyre kan fremstilles ved i en 500 mL målekolbe at anbringe 2,52 mL 70% salpetersyre og efterfølgende tilsætte demivand op til mærket.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2015 af mathon

Praktisk udførelse:
     For at undgå risikoen for stødkogning ved at hælde vand i konc. syre, tilsættes målekolben først lidt  
     "demikølevand", hvori der hældes 2,52 mL 70% salpetersyre, som efterfølgende tilsættes demivand
     op til mærket.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2015 af mathon

(den konc. syre har større densitet end vand, hvorfor konc. syre i vand gør, at blandingsreaktionen kommer til at foregå i et større volumen og varmen fra den exotermiske proces fordeles over dette større volumen i et opløsningsmiddel med stor specifik varmekapacitet. Temperaturstigningen bliver derfor mere moderat, så stødkogning kan udelukkes)


Skriv et svar til: fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.