Fysik

ukendte resistor

18. februar 2015 af sumia9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har nogle ukendte resistor(se bilag). Jeg skal finde deres resistans ved at beregne det og ved at aflæse fra farvekoderne. 

Når jeg fx. aflæser den bordeux ved hjælp af farvekodesystemet får jeg 330 000 ohm, men når jeg beregner det får jeg 0,000000334

Forstår ikke helt hvordan der kan være så stor forskel på de to tal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2015 af PeterValberg

Jeg vil medgive dig, at det ser ud til, at den er på 330kΩ
(orange - orange - gul)

du må have lavet en regnefejl :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
18. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

Ja og gul er jo 10så derfor giver det vel god mening at jeg har lagt fire nuller. Men jeg tænker på hvorfor den aflæste og den beregnede er så forskellige?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2015 af PeterValberg

Giv mig lige tallene, du regner på :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
18. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

For bordeaux resistor gælder følgende

U = 1,601

I = 4,8 * 10-6

R= U/I


Svar #5
19. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

Evt. hjælp???


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

R = U / I = 1,601 V / 4,8E-6 A = 333541 Ω.  ( Guld betyder ± 5% ).

Der står jo: 4,8 * 10 i minus sjette.


Svar #7
19. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

Ahaaaaa nu jeg med.... 

men jeg har svært ved at aflæse på den turkise og beige farvede. Beregningen kan jeg godt, men det er lidt svært at aflæse farverne. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#7:

Øverste modstand står der:   Et - nul - fem = 10E5 Ω = 1E6 Ω = 1 MΩ.

Nederste:  Tre - tre - en = 33E1 Ω = 330 Ω.

Begge  ± 5%.

https://www.google.dk/search?q=modstande+farvekoder&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5B7lVNC1DYawPK65gYgG&ved=0CC0Q7Ak&biw=1366&bih=635


Svar #9
19. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

Tusind tak... 

hvis der ikke er en stor afvigelse mellem den beregnede og det aflæste, hvad kalder man det så?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. februar 2015 af hesch (Slettet)

#9:  Så er der lille afvigelse, lille tolerance eller stor nøjagtighed om du vil.

Halvdelen af æren kan du tilskrive modstandsproducenten.

Skal man lave meget nøjagtige modstande, anvender man laser-trimning, dvs. man laver bevidst modstandsværdien en anelse for lille. Under løbende måling brænder man så meget lidt af modstandsmaterialet væk ad gangen med korte laserpulser, hvorved modstandens værdi vokser med måske 0,001% pr. puls, indtil værdien passer. Det er ikke noget man sidder og "nørkler" med, men det foregår på en maskine, der måske kan trimme en modstand på 10 sek.

Modstande med en nøjagtighed på 5%, fremstiller man langt hurtigere, og sådanne modstande koster
omkring 50 kr. for 1000 stk., blot for at give dig en ide om det.


Svar #11
19. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

Okay tusind tak
Det hjalp på forståelsen

Skriv et svar til: ukendte resistor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.