Matematik

voksende funktion

21. februar 2015 af OnceUponATime (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal gøre rede for, at følgende funktione er voksende:

f(x)=e^x+7x

Jeg kan ikke se, hvordan den kun kan være voksende?

Vi har godt nok at e er opløftet i x, og lige meget om x skulle være negativt, vil e^x altid give et positivt tal. Men det samme gør sig jo ikke gældende med 7x?

Så jeg ved ikke hvordan jeg kan argumentere for at funktionen er voksende?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2015 af mathon

            f{\, }'(x)=e^x+7> 0

Monotonien er derfor voksende for \forall x\in Dm(f)=\mathbb{R}


Svar #2
21. februar 2015 af OnceUponATime (Slettet)

Tak skal du have, men jeg forstår det ikke. Kan du give mig en lettere forståelig begrundelse?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2015 af mathon

Når f '(x) > 0, er f(x) voksende.

Da f '(x) > 0 i hele definitionsmængden, er f(x) uafbrudt voksende for alle x.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2015 af Stats

Differentier funktionen..

(ex + 7x)' = ex + 7

Du kan derefter studere ex, og du vil dermed også komme frem til den konklusion, at ex er større end nul for alle x der tilhøre din definitionsmængde.

Da ex er større en 0 for alle x i din definitionsmængde, da vil leddet (+7) være ubetydeligt.

da f'(x) > 0 for alle x, er funktionen f derfor strengt voksende i hele din definitionsmængde

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. februar 2015 af Chrystine (Slettet)

Funktionen f(x) er voksende, da den er sammensat af voksende funktioner, lad os kalde dem h og g.

Jeg tror, at du er blevet forvirret, og tænker på positiv i stedet for voksende.
Selvom funktionen g(x) = 7x ikke er positiv for alle x, så er den alligevel voksende.
Tegn evt. grafen for g(x); det er oplagt, at den er monotont voksende.

Som mathon skriver i #1 og #3 kan det ses ved at g'(x) er positiv for alle x.

Men man kan også se på definitionen af en voksende funktion,
som med ord siger, at hvis x bliver større, så gør g(x) det også.

Formelt kan man skrive: En funktion g(x) kaldes monotont voksende, når det for alle x1, x2 ∈ Dm(g):
Hvis x1 < x2 så er g(x1) < g(x2).

Eksempel:
g(-10) = -70
g(-5) = -35.

Jeg håber, at det fik forvirringen til at lette.


Svar #6
21. februar 2015 af OnceUponATime (Slettet)

#3 Tak for forklaringen, det forklarede en del!

#5 Det lettede helt klart al forvirring! Tusinde tak! :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2015 af Stats

Som et lille beskedent supplement eller rettelse til #5
Hvis x1 < x2 sådan at f(x1) < f(x2), så er funktionen f strengt voksende i intervallet I
Hvis x1 < x2 sådan at f(x1) ≤ f(x2), så er er funktionen f voksende i intervallet I

Og ex er pr. definition altid strengt voksende..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: voksende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.