Kemi

Opløselighedsproduktet

24. februar 2015 af Albas1 - Niveau: A-niveau

Hej! Nogen der kan hjælpe med opg. c) og d) ?? 

Vedhæftet fil: opg2.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2015 af mathon

a)
          Ligevlgtsloven:
                                             \left [ Ba^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2=K_c


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2015 af mathon

b)
         Hvad sker ved tilsætning af HCl dvs ved tilsætning af H3O+?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2015 af mathon

                                Ba(OH)2 (s)   <--->   Ba2+ (aq)   +   2 OH- (aq)

         Hvad sker ved tilsætning af H3O+?


Svar #4
24. februar 2015 af Albas1

Det var kun opgave c) og d) jeg skulle have hjælp til :)


Svar #5
24. februar 2015 af Albas1

Kan du hjælpe med dem? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2015 af Heptan

c)

Løs ligningen

K_o=x^3

og beregn [OH-] = 2x

Jeg får [OH-] = 0,342 M

Opløseligheden kan være større, da der kan tænkes dannet andre bariumspecier i opløsningen, fx BaOH+.

Heraf pH = 14 + log [OH-]


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. februar 2015 af Heptan

d)

Beregn stofmængden

n = x · 0,100 L

Heraf massen

m = n · M


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. februar 2015 af mathon

  Kaldes den molære oløselighed af Ba(OH)2 for s
  haves
                            \left [ Ba^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2=K_o  
                                   s               2s

hvor
                                      s\cdot \left ( 2s \right )^2=K_o

                           \left [ OH^- \right ]=2s=2\cdot \left ( \frac{K_o}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=2\cdot \left ( 5,0\cdot 10^{-3} \; M^3\right )^{\frac{1}{3}}=0{,}215443\; M

                           pH=14+\log(0{,}215443)


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2015 af mathon

Kaldes den molære opløselighed af Ba(OH)2 for s
  haves
                            Ba(OH_2) \; _{(s)}\; \; \rightarrow \; \; Ba^{2+}\; _{(aq)} \: \: + \; \; 2\, OH^{-}\; _{(aq)}  
                                                                    s                            2s

                        


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. februar 2015 af mathon

korrektion af tastefejl:
                           \left [ OH^- \right ]=2s=2\cdot \left ( \frac{K_o}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=2\cdot \left ( \frac{5,0\cdot 10^{-3}\; M^3}{\mathbf{\color{Red} 4}} \right )^{\frac{1}{3}}=0{,}215443\; M


Svar #11
24. februar 2015 af Albas1

Mange tak for hjælpen!

Kan du uddrybe hvordan du kommer frem til at s=(Ko/4)1/3? Altså hvorfor er Ko=s*(2s)2?


Svar #12
24. februar 2015 af Albas1

#7

d)

Beregn stofmængden

n = x · 0,100 L

Heraf massen

m = n · M

Mange tak! Men hvad er x?


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. februar 2015 af mathon

#11
                  

Kaldes den molære opløselighed af Ba(OH)2 for s
haves
                            Ba(OH_2) \; _{(s)}\; \; \rightarrow \; \; Ba^{2+}\; _{(aq)} \: \: + \; \; 2\, OH^{-}\; _{(aq)}  
                                                                       s                            2s

følge ligevægtsloven/brøken
gælder:
                              \left [ Ba^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^{-} \right ]^2=K_o
hvoraf

                                   s\cdot \left ( 2s \right )^2=K_o

                                   s\; \cdot \; \left ( 2s \right )^2=4s^3=K_o

hvoraf
                               \left [ OH^{-} \right ]=2s=2\cdot\left (\frac{K_o}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=2\cdot\left (\frac{5,0\cdot 10^{-3}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}


Skriv et svar til: Opløselighedsproduktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.